Kayıtdışı ekonomi ve vergi adaleti arasındaki ilişki - Yöndem, Sevil (My University, 2005)
Çalışmamızda, kayıtdışı ekonominin bir çok nedeni bulunmakla birlikte, sosyal nedenlerinden vergi adaleti üzerinde yoğunlaşarak kayıtdışı ekonomi ile vergi adaleti ilişkisini ortaya koymaya çalışmış bulunmaktayız. Birinci bölümünde amacımız, araştırmacılarında adlandırılmasında ve tanımlanmasında karmaşa yaşadığı kayıtdışı ekonomi ile ilgili, literatürde kullanılmış olan terim ve tanımlamaları ortaya koymak ve daha sonra kayıtdışı ekonominin bileşenlerini oluşturan farklı nitelikteki faaliyetleri sınıflandırarak kayıtdışı ekonomiyi doğuran nedenleri açıklamaktır. İkinci bölümde, vergi adaleti kavramı tanımlanarak açıklığa kavuşturulmuş ve sonrasında temel vergi ilkeleri içinde vergi adaleti ilkesinin tarihi süreç içerisinde yaşadığı gelişim ortaya konarak vergi adaletini sağlayıcı vergileme tekniği ile ilgili araçlar incelenmiştir. Çalışmamızın üçüncü ve son bölümünde ise, anayasal ilkelerin ışığında vergilemede adalet ilkesinin ülkemizdeki tarihçesini inceledikten sonra, temel vergi adaleti ilkelerinin ışığında, gelir, tüketim ve servet üzerinden alınan vergilerde vergilemede adaleti bozan müessese ve uygulamalar irdelenerek ortaya çıkan vergi adaletini bozucu durumların kayıtdışı ekonomiye etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. THESIS

Although there are many reasons for unrecorded economy, we have tried to establish a relation between unrecorded economy and tax justice, by focusing our thesis work on a tax justice as one of the social reasons for unrecorded economy. In the first part of our work, our aim was to present terms and definitions related to unrecorded economy used in the literature, which creates confusions even to researchers, and then, by classifying different quality activities forming unrecorded economy factors, to set forth the reasons producing unrecorded economy. Second part deals with definition and illustration of the tax justice concept and developments in the historical process of tax justice principle in the scope of basic tax principles. In this part we have also examined tax tecniques and relevant instruments providing tax justice. In the third and last part of our studies, after having examined the short history of tax justice principle in taxation in the light of constitutional principles, and then, by scrutinizing institutions and applications that spoil tax justice in taxation of income, consumption and wealth tax, based on main tax principles, we have tried to determine impact of facts disordering tax justice.
Keywords: Vergiler