Glukagon benzeri peptid-2 (GLP_2)’nin ince barsak kan akımı ve iskemi-reperfüzyon hasarı üzerindeki etkisi - Deniz, Mustafa (My University, 2006)
Bu çalışmada, glukagon benzeri peptid-2 (GLP-2) ile superiyor mezenterik arter (SMA), inferiyor mezenterik arter (İMA), sol gastrik arter (SGA), çölyak arter (ÇA), karotid arter (KA) ve renal arter (RA)’lerde meydana gelen kan akımı değişiklikleri ve bu değişikliklerde rol oynayan olası mekanizmalar ve ayrıca SMA iskemi-reperfüzyon (I/ R) hasarında GLP-2’nin hemodinamik ve intestinal hasar üzerindeki etkileri çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde anestezisi altında GLP-2 1, 2.5, 5 ve 10 mg/ sıçan dozunda juguler venden 60 dakika boyunca infüzyonla verildikten sonra SMA’deki kan akımı ölçülmüştür. Bazı hayvanlara ön tedavi olarak indometazin, L-NAME, CCK-1 ve CCK-2 reseptör antagonisti, atropin sülfat, ekzendin(9-39)amid ve lidokain verildi. Başka bir gruba da, kapsaisin sistemik veya vagal olarak uygulandı. Ayrıca diğer damar yataklarında da GLP-2’nin hemodinamik etkileri araştırıldı. Çalışmanın ikinci bölümünde, ince barsak iskemi-reperfüzyon hasarında GLP-2’nin olası koruyucu etkileri araştırıldı. SMA 40 dakika tıkandı ve bunu 60 dakikalık reperfüzyon dönemi izledi. Bir gruba serum fizyolojik verilirken, bir gruba da GLP-2 tedavisi ya iskemi öncesi yada reperfüzyonla birlikte başlandı. Deney sonunda tüm gruplardan duodenum, jejunum ve ileum dokusu alındı. Alınan tüm dokularda miyeloperoksidaz aktivitesi (MPO), lipid peroksidasyonu (LP), glutatyon seviyesi (GSH), DNA fragmantasyonu ve histolojik değerlendirme yapıldı. GLP-2 uygulaması tüm dozlarda SMA kan akımını artmıştır. Kan akımı İMA ve KA’de de kısmen artarken ÇA, RA, GA’de herhangi bir değişiklik tesbit edilememiştir. Ön tedavilerden sadece L-NAME (20 mg/ kg) ve lidokain etkili olarak GLP-2 ile artan kan akımını azaltmıştır. Bu sonuçlara göre, GLP-2 öncelikli olarak SMA kan akımını artırmaktadır ve kısmen nitrik oksit (NO) ve enterik nöronlar rol almaktadır. Araştırmanın ikinci kısmında ise, reperfüzyon döneminde kontrol grubuna göre anlamlı olarak azalan kan akımı, GLP-2 tedavileriyle anlamlı olarak düzelmiştir (p<0.01). İ/ R bağlı artan DNA fragmantasyonu, MPO, LP, GSH ve mikroskopik hasar parametreleri GLP-2 tedavileriyle anlamlı olarak azalmıştır (p<0,05-0,01). Bu bulgular I/ R hasarında GLP-2’nin koruyucu etkisinin reperfüzyon döneminde azalan kanlanmanın artırılması ile ilişkili olabileceğini düşündürmüştür. ROLE OF GLUCAGON LIKE PEPTIDE-2 (GLP-2) ON INTESTINAL BLOOD FLOW AND ISCHEMIA REPERFUSION INJURY Author’s Name: Mustafa Deniz The aims of the present study were; to characterize the mechanisms of hemodynamic alterations induced by GLP-2, and to compare the responses elicited on the superior mesenteric artery, inferior mesenteric artery, celiac artery, renal artery, left gasric artery and carotid artery. Furthermore we investigated the possible therapeutic effect of GLP-2 on intestinal I/ R injury. Rats of both sexes were anesthetised. The right carotid artery and jugular vein were cannulated and a midline abdominal incision was made to isolate arteries for flow probe placement. GLP-2 at the doses of 1, 2.5. 5 and 10 mg/ rat were infused into jugular vein for 60 min. Some animals were pretreated with indomethacin, L-NAME, CCK-1 and CCK-2 receptor antagonists, atropine sulfate, exendin(9-39)amide and lidocaine additionally 20 min before the infusion of GLP-2 (5 mg/ rat). In addition, capsaicin was applied. In I/ R experiments, blood flow of superior mesenteric arter (SMA) was measured by before and after the induction of intestinal ischemia and reperfusion. In the pre-treatment group, the animals were infused with GLP-2 before I/ R at a dose of 5 mg/ rat. In the post-treatment group, GLP-2 infusion was started at the end of ischemia and was continued throughout the reperfusion period. Intestinal samples were obtained at the end of reperfusion and were used for the determination of myeloperoxidase activity (MPO), DNA fragmentation, lipid peroxidation (LP), glutathione (GSH) levels and histological examination. GLP-2 administration at all doses increased the SMA blood flow compared with the untreated values. GLP-2 at a dose of 5 mg/ rat significantly increased blood flow in inferior mesenteric artery (IMA) and carotid arteries, While this effect was not observed in other vascular beds. Pretreatments with L-NAME and lidocaine effectively attenuated GLP-2-induced hemodynamic alterations. In the second part of the experiment, I/ R-induced reductions in SMA blood flow was significantly prevented by GLP-2 treatments. Increased oxidative injury was decreased by GLP-2 treatment.
Keywords: Fizyoloji; İç Hastalıkları