Afiş tasarımında göstergelerin kullanımının eğitimsel açıdan yeri ve önemi - Deveci, Meryem (My University, 2010)
Afişin amacı bir anlam iletmek olduğu için, afiş bir sanat ürünü olarak ve aynı zamanda anlam bütünü olarak algılanmaktadır. Afiş kodlanmış biçim ve söz parçacıkları ile görüntü öğelerini kullanarak hedef kitlesine ulaşmaktadır. Afişin tasarım süreci söz konusu öğeleri kullanarak en etkili biçimde anlama ulaşma sürecidir. Tez çalışması anlamların birbirine eklenerek nasıl üretildiğini ortaya çıkarmayı amaçlayan göstergebilim yöntemini ve kuramını seçmiştir. Bu araştırma tarama modelli bir araştırmadır. Araştırmada literatür tarama tekniği kullanılmış ve soru formu aracılığıyla nitel ve nicel veriler toplanmıştır. Araştırma evreni, 2009-2010 eğitim-öğretim yılında, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim- İş nın Grafik Anasanat Dalı’ndaki, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’ndeki 3. ve 4. sınıflardan oluşan 100 öğrencidir. Araştırmanın örneklemi ise bu kurumlardan random yoluyla seçilen 70 öğrencidir. Grafik tasarımcısının öğretimi sürecinde verilen teknik, estetik ve yaratıcılık eğitiminin kapsamında göstergebilim birikiminin yeri ve önemi tasarımdan, tasarlananın anlamlandırmasına kadar uzanan süreçte gerekliliğini savunan tez çalışması bu problemi açımlayarak deneme gereksinimi duymuştur. Tez çalışması afiş tasarımının anlamlandırma bilgisi ile geliştirilebileceği ve evrenin görsel iletişim araçlarının bu birikimle yetkin biçimde anlaşılmasının sağlanacağı savı, çözümleme örnekleriyle kanıtlamaya çalışmıştır. stergebilim, Afiş, Reklâm, Görsel İmge, Görsel İletişim.

Poster, which aims to convey meaning, can be considered as an artwork and a meaning unity. Poster reaches its target audience by using coded images and pieces of words. The design process of the poster is a period in which the previously mentioned objects are applied to express the meaning. In this study, semiotics approach that aims to ascertain the production of the meaning added to each other was employed. Litterateur searching method is used in this study. Qualitative and quantitive data of the study collected by question form. Population of the study was composed of students who study at the Department of Arts Education and Craft Teaching at Education Faculty in Marmara University Department of Graphic Desing at Fine Art Faculties in Marmara University and Mimar Sinan University. Study group was composed of total 70 students studying in 2009-2010 education period. The study argues the necessity and the importance of the semiotics in the design process and in the interpretation of the designed work regarding the technical, aesthetical and creative training provided to the graphic designers and it investigates this problem. The thesis attempts to prove that the poster design can be improved by interpretation knowledge and the visual communication tools of the world can be interpreted by this knowledge by providing analysis samples. Key Words: Semiotics, Poster, Advertisement, Visual Image, Visual Communication
Keywords: Afiş; Eğitim_Tasarım; Tasarım