A study of corporate image for Turkish automobile sector - Karaosmanoğlu, Elif (My University, 2001)
Bu çalışmanın amacı Türkiye'de faaliyet gösteren otomobil üreticileri Toyota, Renault-Mais, Tofaş ve Hyundai-Assan'ın kendi şirketleri için oluşturmaya çalıştıkları arzulanan imaj ile tüketicilerin bu firmalara yaklaşımını gösteren algılanan imaj arasındaki farkı ortaya koymaktır. Türkiye'de daha önce kurumsal imaj konusunda yapılmış çalışmaların sınırlı olması ve literatürde daha önce yapılmış çalışmalarda bu konun ispatlanmış önemi konunun seçilmesine neden oluşturmuştur. Tüm firmalar uzun dönemde hayatta kalmak istediklerinden ve kurumsal imaj çalışmaları tüketicilerle iletişimde önemli bir araç olduğundan bu konu firmalar için çok önemli bir konudur. Bu çalışmada, kurumsal iletişimin prensipleri ve firmalar için rolü, kurumsal kimlik, imaj ve itibar arasındaki ilişki, kurumsal imajın tanımı ve firmalar açısından avantajları, nasıl yönetileceği, oluşturma ve iyileştirilmesi işleminin basamakları, imaj pazarlaması kavram ve yöntemleri tezin literatür kısmında tartışılacaktır. Çalışma alanını netleştirmek için Türk otomobil sektörü hakkında bazı önemli ve güncel bilgiler verilecektir. Tezin uygulama bölümü iki çalışmadan oluşmaktadır. Birinci çalışma, adı geçen otomobil üreticilerinin kurumsal imaj oluşturmak için yaptıkları kurumsal iletişim faaliyetlerini ( tüketicilerin gözünde nasıl görülmek istedikleri ve tüketicilerin onları nasıl gördüğü, hangi tanıtım araçlarını kullandıkları, tüketicilerin haklarındaki görüşlerini nasıl öçtükleri vb.) ortaya çıkarmak amacıyla derinlemesine mülakat tekniği kullanılarak elde edilen bilgileri içermektedir. İkinci çalışma ise, anket tekniği ile elde edilmiş bilgileri içermektedir. Bu teknik tüketicilerin yaklaşımlarını anlamak, firmaların kurumsal imajlarını nasıl algıladıklarını ve firmalar tarafından oluşturulmak istenen arzulanan imaj ile tüketiciler tarafından anlaşılan algılanan imaj arasında bir karşılaştırma yapmak ve ikisi arasındaki farkı ortaya koymak amacıyla kullanılmıştır.

The aim of this study is to find out the difference between the desired image, which is set by the automobile manufacturers operate in Turkish market, Toyota, Renault-Mais, Tofaş and Hyundai-Assan, and the perceived image, which shows the consumers' approach to these companies. The limited number of studies about corporate image in Turkey and proven importance of this subject in prior studies of the literature reasoned the selection of it. This subject is very important for the companies, because all the companies want to survive in the long run, and also corporate image activities are important tools for the correct communication with the consumers. In this study, the principles of corporate commnunication and its role for the companies, the relationship between corporate identity, image and reputation, the definition of corporate image and its advantages for the companies, the steps of how to manage it, the image formation process and modification, and marketing the image concepts and methods are going to be discussed in the literature review part of the thesis. In order to make clear the environment of the study, some vital and current information is going to be given about the Turkish automobile sector. The applied part of the thesis includes two studies. The first one includes the information gathered by in-depth interview technique in order to explore the mentioned automobile companies' corporate communication activities for setting corporate image; how they want to be seen in the eyes of consumers, how the consumers see them, what are the promotion tools are used, how they mesasure the consumers' ideas about them etc. The second study includes the information gathered by questionaire technique. This technique is used in order to understand the consumers' approach; how they perceive these companies image, and to make comparison between the desired image set by the companies and perceived image understood by the consumers and to set the difference between two.
Keywords: Genel yönetim; İletişim; İmaj_Şirketler; Yönetim; Yürütmenin yönetimi