Mecmû’a-i Eş’âr (Hamidiye 1186) 1b-50a yapraklarının tenkitli metni - Çaylak, Özkan (My University, 2010)
Bu çalışma Süleymaniye Ktp. Hamidiye 1186 numarada kayıtlı olan Mecmū‘a-i Eş‘ār’ın 1b-50a yapraklarındaki manzumelerin tenkitli metnini içermektedir. Mecmuânın 1b-50a yaprakları arasında toplam 63 şair ve bu şairlere ait 224 gazel, 9 müseddes, 11 rubai, 14 kıt’a 139 ferd bulunmaktadır. Metinde geçen şairlere bakılarak mecmuânın 16. ve 17. yy da derlendiği söylenebilir. Mecmuânın derleyeni belli değildir. Divanı yayımlanmış olan şairler karşılaştırmalı olarak ele alınmış, farklar dipnotta belirtilmiştir. Giriş kısmında, Türk Edebiyatında mecmuâların yeri hakkında kısa bilgiler verilmiştir. Giriş bölümünden sonra memuânın şekil ve muhteva hususiyetleri belirtilmiştir. Çalışmanın sonunda şairler ve şiirler dizinine yer verilmiştir.

This study covers the criticised parts of poems named Mecmū‘a-i Eş‘ār’ recorded on pages 1b-50a in Süleymaniye Library on number 1186 Hamidiye. The pages of mecmua 1b-50a includes totally 63 poets and 224 gazels 9 müseddeses 11 rubaies, 14 kıt‘as, 139 ferds. İt can be said that these poems were written in the 16th and 17th century through the poets mentioned in the text. The person who gathered the mecmua is unknown . The poets whose poems were published are handled comparatively and the differences were pointed out in the footnote. The criticised poems and short knowledge about Turkish. Mecmuas and their places in Turkish Literature are given in the introduction part. İn the end of the study an index of poets and poems can be found.
Keywords: Türk Dili; Türk Edebiyatı