1930’lu Yıllardan günümüze kadar Türkçe’de yeni türetilen kelimelerin yapımı ve dil bilgisi bakımından değerlendirilmesi - Bayar, Nevnihal (My University, 2003)
Cumhuriyet'in ilanından sonra özellikle 1930'lu yıllardan itibaren türetilen ve kullanılan kelimelere yeni kelime denilmektedir. Bunların büyük bir kısmı dilimize girmiş olan Arapça ve Farsça kelimelere, bir kısmı da Batı dillerinden giren kelimelere karşılık olarak türetilmiştir. Ayrıca yabancı bir kelimeye karşılık olarak değil yeni bir kavramı karşılamak amacıyla türetilmiş olan yeni kelimeler de vardır. Yeni kelime türetmenin çeşitli yolları vardır. Kelime türetmede önemli olan dilin ses, şekil ve anlam bilgisine, yani dil bilgisi kurallarına uygun bir metot takip etmektir. Çünkü bunların dışına çıkıldığında türetilen kelime yanlış olmaktadır. Bu çalışmamızda özellikle 1930'lu yıllardan günümüze kadar Arapça ve Farsça kelimelere karşılık türetilmiş olan kelimeleri inceleyip bir sözlüğünü oluşturmaya çalıştık. Az da olsa bazı Batı dillerinden geçmiş olan kelimelere karşılık olarak türetilen veya canlandırılan kelimelere de yer verdik. Ayrıca bu kelimeler hakkındaki tartışmalara da temas ettik. Bir milletin hayatında dil çok önemlidir. Çünkü dil o milletin hazinesidir. Bu hazineye sahip çıkmak, onu korumak ve yaşatmak yine o milletin görevidir. Biz de bu şuurla yola çıkarak çalışmamızı hazırladık. Nevnihal Bayar
Keywords: Dil; Gramer; Morfoloji; Türk dili; Türk Dili_Gramer