Sosyal sorumluluk anlayışında iş ahlakı’nın rolü ve bir araştırma - Aydoğan, Sibel (My University, 2005)
Günümüzde işletmelerin hem ekonomik hem sosyal bir kuruluş olduğu, her iki alanda da başarılı olmaları gerektiği yaygın olarak kabul edilmektedir.Böyle bir düşünce, işletmelerin yüksek ekonomik performansın yanısıra yüksek sosyal sorumluluk düzeyi sergilemelerini zorunlu kılmaktadır. Sosyal sorumluluk burada, işletmeleri, ettik değerleri temel alarak, ekonomik ve yasal şartlar çerçevesinde örgüt içi ve örgüt dışı birey ve grupların beklentilerine uygun bir şekilde faaliyetlerini sürdürmesine zorlayan sorumluluk duygusudur. İşletmelerin sosyal sorumluluğu hakkında iki temel görüş bulunmaktadır. Bunlardan birincisi konuyu dar anlamda ele alır ve geleneksel ekonomik doktrinine ve yönetim yaklaşımına uygun olarak, işletmenin yasal çerçeve içerisinde hareket ederek ekonomik amaçlara ulaşması üzerinde odaklanır. Geniş kapsamlı görüşü paylaşanlar ise, işletmelerin ekonomik güçlerinden dolayı ek sorumluluklara sahip olmaları gerektiğini savunur. İşletmelerin sahip olduğu sosyal sorumluluk düzeyi sos yo-kültürel, ulusal, sektörsel, örgütsel ve bireysel faktörlerden önemli ölçüde etkilenir. Söz konusu kurumsal faktörler, sosyal sorumluluğun gerçekleşmesi için uygun koşullar sağlar. Ancak bu koşullar tek başına sosyal sorumlu örgütsel davranışı garanti etmez. Sosyal sorumluluk anlayışı bir bütün olarak işletmenin davranışlarını konu edinirken, iş ettiği işletme içindeki bireylerin davranışlarını inceler. İş ettiği, örgütsel davranışı ettik açıdan incelemeye ve açıklamaya çalışır. İşletme faaliyetlerinin daha fazla insani değerler içermesi için, hangi işletme uygulamalarının nasıl geliştirileceği ve değiştirileceği ile ilgili öneriler ve direktifler sağlar.İşletmelerin ve yöneticilerin karşılaştığı ettik sorunlar, işletme faaliyetlerinin dışsal etkilerinden, işletme içi çatışmalardan,bireysel ve örgütsel değerlerin çatışmasından ve paydaşların çıkar çatışmalarından kaynaklanabilir. Özetle, günümüzün iş dünyasında işletmelerin başarılı olmaları ve toplumdaki meşruluklarını ve dolayısıyla varlıklarını sürdürebilmeleri için, yüksek ekonomik performansa sahip olmaları yeterli değildir. Bunun yanılıra, faaliyetlerini sosyal sorumluluk anlayışına ve ettik değerlere uygun olarak gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Bu nedenle işletmeler sosyal sorumluluk anlayışını ve bireysel düzeyde iş etiğini, günlük faaliyetlerinin ve karar verme süreçlerinin ayrılmaz bir parçası haline getirmek zorundadırlar.

As business ethics evolved parallel to the developments in the USA and Europe since 1960's, it gained a new dimension with corporate social responsibility isues. Late 1980's corporate motto, Increasing the value of the stockholders has been modified as Increasing the value of the stockholders Since then, ethical practices of companies have been analayzed for each group of stakeholders. The purpose of this study is to provide a framework for the institutionalization of business ethics in Turkey. With so many cases of fraud, mismanagement, bribery and distrust occuring in business, business ethics is believed to be an oxymoron in practice. Ethical behaviour in business practices in real life. The effort for this study is spent on focusing on the problem areas of ethical theory in business. The researc will carry the vital subject of business ethics to the future. Its contribution will be affective in the quest in answerişng the challenging questions that often bring contradictory facts of business life, which are the causes of negative perceptions about ethics in business. The purpose of this study requires thorough descriptive research to define what is the ideal and practical form of setting an ethical climate for any business in Turkey. The reasons behind which business and ethics are perceived as contradictory terms and their relationship are briefly explained. My major motive to choose this subject was to investigate the reasons behind which business ethics is a problem area in practice. In the objective of developing the subject, I try to find out how ethics could be put in practice in an organization. Since ethics is a subjective value between a person's rationality and consciousnesss, how it would be integrated to profit making organizations managed on the improvements on its financial results. In other words, how, why and where should business ethics fit in, in profit making organizations. Only through a systematic study of introducing ethics in workplace with the necessary guidelines, can ethics be placed in organizations as a corporate strategy and a tool for integrity.
Keywords: İş Ahlakı