Dünyada ve Türkiye’de yapı denetim sistemleri ile sigorta uygulamaları - Karacaoğlu, Özlem (My University, 2005)
Kalitesiz, kontrolsüz ve usulsüz olarak inşa edilme nedenlerinden dolayı büyük şehirlerdeki binaların azımsanmayacak bir kısmında çökme tehlikesi bulunmaktadır. Diğer taraftan, çökme sonucu uğranılan can ve mal kaybının ötesinde çağdaş standartlara uymayan binalar için tüketicilerin muhatap bulmaları ise neredeyse imkansız olmaktadır. İnşaata çıkan kusur nedenlerinin bir çok sebebe bağlı olması nedeniyle mesuliyetim tam olarak kimde olduğunun belirlenememesi sorun yaratmaktadır. Çalışmanın ilk bölümümde sigorta, sigorta türleri, yapı ve denetim hakkında bilgi verilmiştir. Sigortanın başlığı altında inşaat ve sorumluluk sigortaları ile ilgili bilgi verilmiştir. Bölümde daha sonra yapılarda meydana gelebilecek hata ve kusurlar üzerinde durulmuş, bölümün sonunda ise denetim ve denetim çeşitleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümünde dünyanın çeşitli ülkelerindeki yapı denetim sistemleri ve bu sistemlerin sigorta uygulamalar hakkında bilgi verilmiştir. Yapı denetim sistemlerinin güvencesi ve tamamlayıcı olarak görülen sigorta, bir çok ülkede farklı olarak kullanıldığı görülmüştür. Yine uygulanan sigortalar bakımından da farklılık söz konusudur. Üçüncü bölümde ise ülkemizdeki yapı denetimin tarihçesi, 3194 sayılı Kanundan başlayarak, sırasıyla 595 Sayılı Kanun Hakkında Kanun, ardından yürürlülüğe giren 4708 Sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun incelenmiştir. Her kanundaki sorumlu taraflar ve bu sorumluluklar ile sigorta uygulaması incelenmiş, ardından da her sistem için yapılan eleştirilere yer verilmiştir. Çalışmanın sonunda ise yurtdışındaki örnekler ve mevcut sistemdeki aksaklıklar göz önüne alınarak, Türkiye için yeni uygun bir denetim ve sigorta modeli oluşturulmuştur.

The building in big cities is in a big danger of collapsing because of the buildings have constructed without quailty, control and standart. On the other hand, customers can hardly find a responsible for poor quailty buildings or collapsed building. The main problem is claims can depend on many reasons and it' s hard to find who is liable for fault and defect in the buildings. In the first chapter of the study, basic knowledge of the insurance, insurance types, building and audit process are examined. Under ınsurance title, brief information about construction and liability insurances are given. Then dwelled upon errors and ommisions in buildings and at the end of the chapter, information about auditing and types of audit are given. In the second chapter information about structural controlling systems with insurance practices in the world are examined. Even there is a lot of differences in the systems which compared, it has been found that structural controlling systems and insurance are combined to each other in every practice. In the third chapter the history of structural controlling systems, from beginning building code numbered 3194, then decree law on Supervision Of Constructions (numbered 595) and law on Supervision Of Constructions (numbered 4708) are examined. Each in law, liability of the parts and insurance practice are compared and reviews about each law were given. At the end of the study, the foreign systems and the lacks of Turkish system are considered and a new model of structural controlling ans insurance system for Turkey is set up.
Keywords: Sigortacılık