Fen Bilgisi öğretmen adaylarının mikroskop kullanım bilgilerinin incelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Bilimsel çalışmalarda kullanılan önemli bir materyal olarak mikroskop aynı zamanda okullarda ilk yıllardan itibaren de fen derslerinde öğrenmeyi sağlayan bir araç olarak görülmektedir. Öğrencilerin hem öğretmene bağımlı kalmamaları hem de psikomotor becerilerini kullanarak kendi araştırmalarını yönlendirebilmeleri için ise mikroskop kullanım becerilerine sahip olmaları gerekmektedir. Bu beceriyi öğrencilerine kazandıracak olan öğretmenlerin mikroskop kullanım bilgi ve becerisine sahip olmalarının önemli olduğu düşünülmektedir. Buradan hareketle çalışmanın problem cümlesi fen bilgisi öğretmen adaylarının mikroskop kullanım bilgileri nasıldır ve bu bilgiler sınıf düzeyine göre değişmekte midir? olarak belirlenmiştir. Çalışmanın evrenini İstanbulda bulunan üniversitelerdeki fen bilgisi öğretmen adayları oluştururken, örneklemini 2010-2011 eğitim-öğretim yılında aynı ilden seçilen bir üniversitenin Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalı 1, 2, 3 ve 4. sınıfta öğrenim gören toplam 273 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Çalışma öğretmen adaylarının mikroskop kullanım bilgilerini ortaya koyan tarama modelindedir. Araştırmacılar tarafından geliştirilen ve görüntünün incelenmesi, teknik bilgi ve terimler, kesit alma ve kullanıldığı sektörler alt boyutlarından oluşan Mikroskop kullanım bilgisi ölçeği örneklem grubuna uygulanmıştır. Ölçekte öğretmen adaylarının evet, hayır veya bilmiyorum şeklinde yanıtlama yapabilecekleri 23 madde ve açıklamalarda bulundukları iki açık uçlu soru yer almaktadır. Araştırmada ölçekten elde edilen veriler SPSS ile nicel ve açık uçlu sorulardan elde edilen veriler ise içerik çözümlemesiyle nitel olarak değerlendirilmiştir. Mikroskop kullanım bilgisi ölçme aracından elde edilen toplam puanlar karşılaştırıldığında 1. sınıftan 4. sınıfa doğru her bir sınıf seviyesinde anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiş ve bu farklılığın her bir karşılaştırma için genelde üst düzey sınıfta bulunan öğretmen adayları lehine olduğu saptanmıştır. Fen eğitimi, laboratuvar uygulamaları, mikroskop kullanım bilgisi.

The microscope that is an important material used in scientific studies is also seen as a tool for learning in science in schools from the first years. Having the ability to use a microscope is required in order to be able to act independently of the students from the teacher and to lead their own researches by using psychomotor skills. However, having the ability to use a microscope of the teachers that will provide students with this skill is also thought to be important. From this point of view, the problem statement of the study has determined as "How is the Pre-Service Science Teachers Microscope Usage Knowledge and does the information vary according to grade level?" As the scope of the study consists of pre-service science teachers at universities in Istanbul, and the sample of the study consists of a total of 273 pre-service science teachers studying in the 1st, 2nd, 3rd and 4th grade of the Department of Education Science at the university selected from the same province in the 2010-2011 academic year. The study is a screening model revealing the pre-service science teachers microscope usage knowledge. Microscope usage knowledge scale developed by researchers and consisting of the subscales such as examination of the image, technical information and terms, sectioning and the sectors in which these are used was applied to the sample group. The scale comprises of 23 questions that can be answered as 'yes', 'no' and 'i don't know' and of 2 open-ended questions that the descriptions take place in. The data obtained from the scale were evaluated quantitatively using SPSS and the data obtained from the open-ended questions were evaluated qualitatively by content analysis in the research. Compared to the total scores obtained from the microscope usage knowledge measuring instrument, it was founded that there were the significant differences in each grade level from the 1st class to the 4th class and it was identified that this difference is in favor of the teachers in the upper class generally.
An analysis of pre-service science teachers microscope usage knowledge
Keywords: Matematik; Eğitim, Eğitim Araştırmaları