Uzaktan eğitim teknolojileri ve kullanım yeterlilikleri - Aktaş, Özgür (My University, 2008)
UZAKTAN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ Ve KULLANIM YETERLİLİKLERİ Uzaktan eğitim teknolojilerine genel bir bakış ile farkların ve uygulama alanlarının belirlenmesi sağlanmış, uygulanan anketlerle eğitim teknolojilerinin ne denli kullanıldığı belirlenmiş ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Tezin birinci bölümünde ilgili literatür araştırmasında; eğitim, geleneksel eğitimle uzaktan eğitim karşılaştırması, geleneksel uzaktan eğitim sistemleri ile internet tabanlı eğitim arasındaki farklılıklar, uzaktan eğitimin akreditasyonu, uzaktan eğitim programları seçerken dikkat edilecek hususlar, uzaktan eğitime ne kadar hazır olduğunuzu tespit etmenize yardımcı olacak değerlendirme soruları ele alınmıştır. Tezin ikinci bölümünde; uzaktan eğitimin tanımı, tarihçesi, sunduğu olanaklar, uzaktan eğitimde rol alan kişiler, yeni iletişim teknolojilerinin eğitim sürecindeki önemi ele alınmıştır. Tezin üçüncü bölümünde; uzaktan eğitim modelleri, eşzamanlı uzaktan eğitim, web tabanlı uzaktan eğitim, internetin eğitimdeki yeri, mail yoluyla eğitim, televizyon yayınları ve modellerin uygulamaları ele alınmıştır. Tezin dördüncü bölümünde; uzaktan eğitim teknolojileriyle ilgili iki anket hazırlanmıştır. Bu anketlerden birincisi, uzaktan eğitim gören öğrencilerin kişisel bilgileri, bilgisayar ve internet kullanımları, uzaktan eğitim teknolojileri ile ilgili eğilim ve görüşleri ile uzaktan eğitim ve teknolojilerinin değerlendirilmesini kapsayan dört bölümden oluşmaktadır. Bu anketlerden ikincisi ise akademik personel için hazırlanmış ve akademik personelin kişisel bilgileri, uzaktan eğitim teknolojileri ile ilgili eğilim ve görüşleri ile uzaktan eğitim ve teknolojilerinin değerlendirilmesi olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Tezin dördüncü bölümünde öğrencilere ve öğretim elemanlarına uygulanan anketlerin istatistiksel değerlendirilmesi yer almaktadır. Tezin beşinci ve son bölümünde ise elde edilen bulgulardan yola çıkarak sonuçlara ulaşılmış ve öneriler sunulmuştur

DISTANCE LEARNING TECHNOLOGIES AND SUFFICIENCY OF THEIR USAGES In this thesis, differences, varieties and also fields of applications are set by general look of the distance learning technologies and with the applied survey results, usage density of the instructional technologies are specified and assessed. In the first part of the thesis, related literature research, education, comparison of the classical education and distance education, differences between classical distance education systems and web-based education systems, accreditation of the distance education, remarkable rules of the distance learning programme and questions about being ready for the distance learning. In the second part of the thesis, description of the distance learning, its history and also facility options, part of the distance learning person’ and new communication technologies emphasis in a educational process are discussed. In the third part of the thesis, models of the distance learning, synchronous distance learning, web-based distance learning, and role of the internet technologies in education, education by mail, broadcast TV and applications of the models are discussed. In the fourth part of the thesis, two surveys are set about the distance learning technologies. First of them consist of four parts which are personal information of the distance education students, information of their computer and internet usage, affinity and opinion about the distance learning technologies and assess of the distance learning and its technologies. Moreover, the second of these surveys consists of three parts; set for academic personal and personal information of the academic personal, affinity and opinion about the distance learning and assessment of the distance learning and its technologies. Fourth part of the thesis also takes part of the statistical assessment of two surveys. Last and fifth part of the thesis consists of conclusions and suggestions which are achieved from the consequences.
Keywords: Bilgisayar Teknolojisi; Uzaktan Eğitim