Spirituality-Based Analysis of Satir Family Therapy - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Maneviyat, bireysel terapilerde kullanıldığı gibi aile terapilerinde de yer almaya başlamıştır. Yaşantısal Aile Terapisi içerisinde yer alan Satir Aile Terapisi de 1980'lerden sonra maneviyatı terapiye entegre etmeye başlamıştır. Bu entegrasyon, maneviyatın, terapide Satir modelinin amacı olan 'uyum'u arttırmak için kullanılması ile gerçekleşmiştir. Ülkemizde maneviyatın terapide kullanımı ile ilgili çalışmaların çok yakın bir zamanda başladığı görülürken maneviyatın aile terapisinde kullanımı ile ilgili çalışmalara ise hiç rastlanmamıştır. Maneviyat, ailelerin tüm fonksiyonlarını ve bireylerin zihinsel sağlığını güçlü bir biçimde etkilediğinden konuyla ilgili yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu çalışmanın amacı, Satir Aile Terapisi'ndeki manevi yönelim hakkındaki literatürü incelemektir. Bu amaçla, öncelikle Satir'in maneviyat yaklaşımı anlatılmış, ardından manevi yönelim ve Satir Aile Terapisi arasındaki bağlantı üzerinde durulmuş ve bu yönelim 'buzdağı metaforu' ve 'benlik mandalası' üzerinden açıklanmış ve en sonunda terapide kullanılan manevi içerikli teknikler de konuyla ilgili araştırma ve uygulama örnekleri ile beraber incelenmiştir.

Spirituality is used in family therapy as well as in individual therapy. Satir’s family therapy, which is included under experiential family therapy, began integrating spirituality after the 1980s by using spirituality to enhance congruence, which is the therapeutic aim of Satir’s model. While studies on the therapeutic use of spirituality in Turkey have only recently begun, studies on the use of spirituality in family therapy have yet to be encountered. Because spirituality strongly influences all family functions and individuals’ mental health, studies need to be performed on this subject. The purpose of this study is to examine the literature on the spiritual orientation of Satir’s family therapy. For this purpose, Satir’s spiritual approach is first explained, then the relationship between spiritual orientation and Satir family therapy is emphasized. This is followed by an explanation of the orientation using the iceberg metaphor and the self-mandala, finishing with examples of techniques used in therapy that have spiritual content
Satir Aile Terapisi’nin Manevi Temelli İncelemesi
Keywords: Psikoloji