Örgütlerde kültür ile güven arasındaki ilişkinin incelenmesi - Lee, Boeun (My University, 2014)
Hızla değişen ve küreselleşen günümüz iş dünyasında uluslararası (çokuluslu) işletmelerin sayısı giderek artmaktadır. Farklı toplum ve kültürlerden gelen bireylerin bir arada olduğu bu tür işletmelerde kültürün başarı için kaçınılmaz bir unusur olan güven üzerine nasıl etkilediği konusunda incelemeye ihtiyacı vardır, ancak Türkiye’de bu konuda yapılan çok az sayıda araştırmalar bulunmaktadır. Bundan hareketle bu tezde örgüt içindeki kültürun örgüte güven üzerindeki katkısı incelenmiştir. Araştırmada kültür konusunda Hofstede’in dört kültür boyutları ele alınmıştır. Bunlar; güç mesafesi, belirsizlikten kaçınma, erillik-dişillik ile bireyclik-toplulukçuluk boyutlarıdır. Örgüte güven konusunda ortaya çıkan faktörler ise dürüst, destekleyici ve kurumsallaşmış bir firma olduğuna dair duyulan güven, itibarlı ve yüksek kredibiliteye sahip bir firma olduğuna dair duyulan güven ve çalışanların haklarına saygılı bir firma olduğuna dair duyulan güven olarak adlandırılmıştır. Bu çalışmada hipotezleri test edebilmek için seçilen örneklem, Türkiye’de faaliyet gösteren Kore şirketleri, Türk şirketleri ve Kore-Türk ortaklığı olan özel şirketlerde çalışan Türkler olmuştur. Farklı kültürlerde çalışan 537 katılımcılardan toplanan veriler daha sonra sırasıyla güvenilirlik analizi, faktör analizi, regresyon analizine tabi tutulmuştur. Yapılan analizlerin sonucunda örgüt içindeki kültürün örgüte güven üzerinde açıklayıcı katkısının olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca cinsiyet ve şirket türleri ayrımı içerisinde yapılan analizinde, kadınlar açısından, ortak şirketlerinde çalışan kadınlar içn “çalışanların haklarına saygılı bir firma olduğuna dair duyulan güven” faktörüne, Türk şirketlerinde çalışan kadınlar için “itibarlı ve yüksek kredibiliteye sahip bir firma olduğuna dair duyulan güven” ve “çalışanların haklarına saygılı bir firma olduğuna dair duyulan güven” faktörlerine en fazla katkının “belirsizlikten kaçınma” boyutunun yaptığı görülmüştür. Erkekler açısından ise ortak şirketlerinde “çalışanların haklarına saygılı bir firma olduğuna dair duyulan güven” faktörüne en büyük katkının “bireycilik-toplulukçuluk” boyutunun yaptığı sonucuna varmıştır. Boyutları, Güven, Örgüte Güven

In today's business world is rapidly changing and globalizing international (multinational) enterprises are increasing as days go by. It is needed to examine how the culture has effect on trust which is inevitable element for success in these business organizations that consist of individuals coming from different society and cultures. But in Turkey, only a few studies are available in terms of this issue. Based on this fact, the contribution of culture in the organization on trust about organization was examined in this thesis. On this research, Hofstede's four cultural dimensions were discussed connected with culture. They are power distance, uncertainty avoidance, masculinity-femininity and individualism. The factors of trust about organization is defined as trust regarding the firm is honest, supportive and in corporate level, trust regarding the firm is reputable and has high credibility and trust regarding the firm which respects the rights of employees. In this study, the samples selected in order to test hypotheses are Turkish working in Korean companies, Turkish companies and Korea-Turkey joint companies operating in Turkey. Collected data from 537 participants working in different cultures, respectively, then reliability analysis, factor analysis, regression analysis has been subjected to. As a result of the analysises, the culture in organization has explainable contribution on trust about organization. Also, from the female’s points of view, the biggest contribution of “uncertainty avoidance” is observed in factor of “trust regarding the firm which respects the rights of employees” for the females working in Korean-Turkey joint companies and factor of “trust regarding the firm which is reputable and has high credibility” and “trust regarding the firm which respects the rights of employees” for the females working in Turkish companies according to the analysis of distinction of gender and types of companies. From the male’s point of view, the biggest contribution to the factor of “trust regarding the firm which respects the rights of employees” is “individualism”. Key words: Cultur, Cultural Dimensions, Trust, Trust About Organization
Keywords: Hofstede; İşletme; Kültür; Örgüt; Örgüt Kültürü; Örgüte Güven