Otomotiv tedarik zincirine yönelik ISO/ TS 16949:2002 kalite yönetim sistemi ve hayes lemmerz inci alüminyum jant fabrikası’nda uygulanması - Toker, Mehmet Ali (My University, 2007)
OTOMOTİV TEDARİK ZİNCİRİNE YÖNELİK ISO/ TS 16949:2002 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ VE HAYES LEMMERZ İNCİ ALÜMİNYUM JANT FABRİKASI’NDA UYGULANMASI Geçen yüzyılda sanayilesmeye paralel olarak otomotiv üretim tekniklerinde yasanan gelismeler, otomotiv endüstrisinin gelismesine ivme kazandırmıstır. Bununla birlikte, küresellesmenin hız kazandıgı yirmi birinci yüzyıl bilgi çagında rekabetin en çetin yasandıgı sektörlerden biri olan otomotiv sektöründe yer alan üreticiler, küresel rekabet ortamında gerek kalite gerekse fiyat hususunda belirli seviyeleri yakalayabildikleri takdirde bu sektörde uzun süre kalıcı olacaklarının bilincindedir. Gerçeklestirilen literatür taramaları ve geçmis dönemde yapılan çalısma sonuçları, ulusal bazda yayınlanarak yakın geçmise kadar uygulanmakta olan otomotiv kalite yönetim sistemi standartlarının ürün ve hizmet kalitesinin yükseltilmesinden öteye geçerek isletmelerin performanslarının ölçümünde gerekli verilerin saglanmasında ve elde edilen verilerin analizi sonucunda isletme performansının arttırılmasında önemli pay sahibi oldugu; buna baglı olarak da isletme kalitesine katkı sagladıgını göstermistir. Otomotiv ana ve yan sanayi iliskilerinde, tüm otomotiv üreticileri tarafından kabul edilecek bir kalite yönetim sistemi standardının olusturulması uzun yıllar gündemde olan konuların basında gelmistir. Yapılan pilot çalısmada, ISO/ TS 16949:2002 kalite yönetim sisteminin isletmenin toplam kalite yönetimi felsefesine ulasmasında gerekli altyapıyı saglayarak, mikro açıdan otomotiv üreticilerinin isletme bazında müsteri ihtiyaç ve beklentilerini karsılayan ürün sunumunu basarabilmeleri için ürünün tasarım asamasından baslayıp, üretimi tamamlanan ürünün müsteriye teslimine kadar tüm süreçlerde kalite maliyet ve zaman faktörlerini optimum bir sekilde dengeleyecek bir üretim sistemini olusturmalarında etkin oldugu; bunun bir sonucu olarak müsteri memnuniyetinin saglandıgı görülmüstür. Ayrıca süreç yaklasımı temelinde kurulan kalite sisteminde sürekli iyilestirme faaliyetlerinin etkin bir sekilde yürütülmesinin bir sonucu olarak isletmede verimliligin yükseldigi, hata oranlarının azaldıgı, stok seviyelerinin düserek çevrim sürelerinin kısaldıgı, endirekt maliyetlerin azaldıgı görülmüstür. Bu faktörlerin nihai ürün kalitesini yükselttigi ve buna baglı olarak isletmede gerek müsteri tatmini gerekse rekabet gücünün artarak pazar payının yükseldigi ve bu unsurların isletme karlılıgına ivme kazandırdıgı görülmüstür. Bununla birlikte ulusal bazda yayınlanmıs olan standartların 14 Aralık 2006 tarihinde geçerliliginin sona ermesi nedeniyle yakın gelecekte söz konusu teknik spesifikasyonun standarda dönüsmesi beklenmektedir. Bu nedenle otomotiv tedarik zincirinin her asamasında yer alan üreticilerin zaman kaybetmeden ISO/ TS 16949:2002 kalite yönetim sistemi çalısmalarına baslamaları gerekmektedir.

QUALITY MANAGEMENT SYSTEM ISO/ TS 16949:2002 INTENDED FOR THE SUPPLY CHAIN OF THE AUTOMOTIVE AND APPLICATION IN THE ALUMINIUM WHEEL FACTORY HAYES LEMMERZ NC In the last century in parallel with industrialization the developments in technics of the production of automative, bring an acceleration to the development of automative industry. Besides, the manufacturers in the automative sector which is one of the sectors that has an enermous competition in the time of the knowledge in 21th century which has a acceleration of globalization, know that they would be permanent for a long time in this atmosphere of global competition if they can reach a specific level of both quality and the point of price. Realized literature researchs and results of the studies made in the past terms show that the standards of automative quality management system which is published in the national base and had being performed till the near past, with going through the rise of the quality of production and service having a portion of increasing the business performence as a result of the analysis of the datas obtained and the providing of the datas required for the measurement of the performence of the managements and depending on, this provide a contribution to the quality of the company. In the relations of automative main and related industry, constituting a standard of automative quality management system which will be accepted for all of the automative producers is the leading subject for long years. In polit study, quality management system ISO/ TS 16949:2002 providing required infrastructure to reach the philosophy of total quality management of the company, for the success of the offer of the product that meets the expectations and requirements of the clients for the micro angle of automative producers on the base of the company, is effective to create a production system balanced with optimum elements of the time and cost of quality to start from the stage of the product design till the delivery of the product completed to the client as a result of this it is observed an obtainment of client satisfaction. Also as a result of executing the permanent improving activities in the base of approach process which has been constituted in a way active, it is watched over that there is a productivity rising in the establishment, a reduction in the proportion of defects, a constraction of period circuit by the mean of decreasing degree of stock, a reduction of indirect cost. It is seen that these factors raise the final product quality and related to this in the company both the client satisfaction and the rising market share by increment of the competitive power and with these components an acceleration of the company profitability is occured. In adition to this, because of the completion of the validity of the standards published in nacional base on the date of 14th December 2006, in the recent future the named technical specifications are expected to be transformed into standards. For this reason the producers who take part in each phase of the automative supply chain without further loss of time have to start working for the quality management system ISO/ TS 16949:2002.
Keywords: Otomotiv_İşletmeler_Kalite Yönetimi; Tedarik Zinciri Yönetimi; Toplam Kalite Yönetimi