Protective Effect of Chard Extract on Glycoprotein_x000D_ Compounds and Advanced Oxidation Protein_x000D_ Product Levels in Diabetic Rat Livers - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Objective: Diabetes mellitus is a metabolic disease of global importance._x000D_ It affects many people by reducing their quality of life_x000D_ and even causing death. Therefore, research on diabetes mellitus_x000D_ maintains its popularity and continues to develop. Chard (Beta_x000D_ vulgaris L. var. cicla) is commonly used in diets and is known to_x000D_ have alternative hypoglycemic effects in diabetic individuals. This_x000D_ study investigated the protective effects of chard on glycoproteins_x000D_ (hexose, hexosamine, fucose and sialic acid) and the advanced oxidation_x000D_ protein product levels in diabetic rats’ livers._x000D_ Materials and Methods: For this experiment, male Sprague–Dawley_x000D_ rats were separated into three groups: the control; Streptozotocin_x000D_ (STZ)-induced diabetic rats; and STZ-induced diabetic + chard_x000D_ extract. Fourteen days after diabetes induction, chard extract_x000D_ (2 g/kg/day, gavage) was administered for 45 days. On day 60, liver_x000D_ samples were collected, and 10% (w/v) homogenate was prepared_x000D_ for the analysis of glycoprotein components and advanced oxidation_x000D_ protein products._x000D_ Results: Levels of glycoprotein parameters that include hexose,_x000D_ hexosamine, fucose, and sialic acid, as well as advanced oxidation_x000D_ protein product levels, increased in the diabetic group. Chard extract_x000D_ administration curatively reverted the altered biochemical_x000D_ parameters._x000D_ Conclusion: From the results obtained, it can be suggested that_x000D_ chard extract has a protective effect on the diabetic livers of rats.

Amaç: Diyabet, yaşam kalitesini düşüren ve hatta ölüme neden_x000D_ olan, tüm dünyada birçok insanı etkileyen metabolik bir hastalıktır._x000D_ Bu yüzden diyabet üzerine yapılan araştırmalar popülerliğini_x000D_ korumakta ve gelişimini devam ettirmektedir. Pazı (Beta vulgaris_x000D_ L. var. cicla) Türkiye'de şeker hastalarının alternatif hipoglisemik_x000D_ ajan olarak kullandığı bir bitkidir. Bu çalışmada pazı ekstraktının,_x000D_ diyabetik sıçanların karaciğer dokusunda bulunan glikoproteinler_x000D_ (heksoz, heksozamin, fukoz ve siyalik asit) ve ileri oksidasyon_x000D_ protein ürün seviyeleri üzerindeki koruyucu etkisinin araştırılması_x000D_ amaçlanmıştır._x000D_ Gereç ve Yöntem: Deneyde kullanılan erkek Sprague-Dawley sıçanları_x000D_ 3 gruba ayrıldı. Kontrol sıçanları; Streptozotosin (STZ) ile diyabetik_x000D_ yapılan sıçanlar; pazı ekstresi verilen STZ diyabetik sıçanlar;_x000D_ Sıçanların diyabet olmasından on dört gün sonra, sıçanlara pazı_x000D_ ekstresi (2 g/kg/gün, gavaj ile) belirtilen dozda 45 gün uygulandı._x000D_ 60. günde sıçan karaciğerleri çıkarıldı ve glikoproteinler ve ileri oksidasyon_x000D_ protein ürünlerinin analizi için %10 (w/v) karaciğer homojenizatları_x000D_ hazırlandı._x000D_ Bulgular: Yapılan deneyler sonucunda diyabetik sıçanların glikoprotein_x000D_ parametreleri olan heksoz, heksozamin, fukoz, siyalik_x000D_ asit ve ileri oksidasyon protein ürün seviyelerinin arttığı bulunmuştur._x000D_ Pazı ekstresinin uygulaması, incelenen biyokimyasal parametre_x000D_ değerlerinin tersine çevirdiği belirlenmiştir._x000D_ Sonuç: Elde edilen sonuçlardan pazı ektresinin diyabetik sıçanlar_x000D_ üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olduğu ileri sürülebilir.
Diyabetik Sıçan Karaciğerinde Pazı Ekstresinin Glikoprotein Bileşikleri ve İleri Oksidasyon Protein Ürün Seviyeleri Üzerindeki Koruyucu Etkisi