Güven duyulan yönetici profili - Altun, Gökhan (My University, 2001)
Araştırmamız ÖZET , son yıllarda yoğun bir ilgiyle araştırılmakta olan güven ve güvenilirlik kavramlarını işleyerek, işletmelerde güven duyulan yönetici profilini incelemektedir. Çalışmamız , öncelikli olarak güven ve güvenilirlik kavramlarının tarihsel süreçte gelişimi ile başlamış Stephen Covey ve Mayer , Davis ve Schoorman gibi araştırmacılar tarafından yakın zamanda geliştirilen güven modelleri ile devam etmiştir. Güvenilir davranışlar incelenerek , güvenilir davranışların tersi olarak ele alınan çekingen ve saldırgan davranışlar işlenmiştir. Farklı araştırmacılar tarafından incelenmiş olan , güvenilir kişilerde gelişmiş olan özellikler vurgulanmıştır. Çalışmamızda , yönetim ve amaçları incelenerek güven ile ilişkilendirilmiştir. Güvenilir yöneticiler tarafından oluşturulan güven ortamının , kişisel ve örgütsel başarılarda önemli bir etken olacağı , işletmelerin , verimliliği , etkinliği ve sürekliliğini etkileyeceği vurgulanmıştır. Araştırmamıza , İstanbul'da farklı sektörlerde çalışan kişilere yöneltilmek üzere hazırlanan anket sorularıyla devam edilmiştir. Bu çalışma ile , güven literatüründe yer alan ifadelerin bizim kültürümüzde ne şekilde oluşabileceği ortaya konmaya çalışılmıştır. Anket cevapları toplandıktan sonra , sosyal bilimler istatistik olarak bilinen SPSS programına yüklenerek değerlendirilmiştir. Deneklerin güvenilir insan tanımlamalarında yer alan ifadelerin dağılımlarını belli boyutlara getirebilmek için faktör analizi yapılmıştır. Faktör analizi sonucu 8 değişken Olgunluk , Özgüven , İlkeli Olmak , Dürüstlük , Sır Tutma , İşbirliği , Yetenek ve Sosyallik olarak ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak diyebiliriz ki , araştırma yapılan alanlarda yöneticinin güvenilir olması için , başta olgun ve dürüst bir kişiliğini bulunması , kendine güven duyması ve sahip olduğu ilkeler doğrultusunda hareket etmesi gerektiği vurgulanmıştır. Bunun yanısıra , sır tutma , işbirliği , yetenek ve sosyallik faktörleri de çalışma ortamında güven oluşması için arzu edilen faktörler arasında yer almaktadır.

Our research analysed the profile of trustworthy manager in organizations by emphisizing the conceptions of trust and trustworthiness which have been researched with high - concentrated relation in the ultimate years. Our study firstly began the development of trust and trustworthiness in the historical period and continued with the models of trust which have recently been developed by the researchers like Stephen Covey and Mayer , Davis and Schoorman. By the trustworthiness behaviors which was examined timid and aggressive behavior which the reverses of trustworthiness behaviors. In this research , It is emphasized that the characteristics in which well-developed in trustworthiness persons that is examined by the different researchers. In our study , management and it's aims which were examined were related with trust. The trust environment which was provided by the trustworthy managers , proved that would be an important factor on the personal and organizational success and would effect the productivity , efficiency and continuity. Our research was continued with the public survey which were prepared for the people working in the different sectors in Istanbul. By this study, It was tried to determinate that in what way might the expressions which had been in the trust literature have appeared in our culture. After receiving the answers of the public survey , It was analysed by loading the all data on the SPSS programme which was known as Social Science's Statistical Programme. There was made the factor analyse in order to make an evident size of the provetes in which were placed in the distrubition of the descriptions of the trustworthy human. There was found 8 factors , experienced , self-reliance , having principles , honesty , keeping secrets , cooperation , ability , being social , by the result of the factor analyse. Finally , we should say that , It was emphasized that in order to be a trustworthy manager in which the searching areas , firstly would have a experienced and honest personality , self-reliance and decide by the set of his principles. Afterwords , in order to appear trust it is being expected as factors , being social , keeping secrets , cooperation , ability .
Keywords: Genel yönetim; İletişim; YÖNETİCİLER; Yürütmenin yönetimi