Otantik liderlik ile çalışanların psikolojik sermayeleri arasındaki ilişki : çokuluslu işletmeler üzerine bir araştırma - Gedikpınar, Hüsna (My University, 2019)
Bu araştırmada çok uluslu işletmelerin uzun vadede büyüyerek hedeflerine ulaşmalarını sağlamak ve topluma sundukları hizmet kalitesini arttırmak amacıyla işletmedeki çalışanların psikolojik sermaye düzeyleri ile yöneticilerin otantik liderlik özelliklerini algılamaları arasında ilişki olup olmadığı incelenerek ön gözlem yapılmıştır. Ayrıca demografik değişkenlerin psikolojik sermaye ve otantik liderlik algısı üzerinde etkileri olup olmadığı da araştırılmıştır. İlişkisel tarama modeli kullanılan araştırmada, araştırma grubunu büyük ölçekli çok uluslu işletmelerde çalışan beyaz yakalı 262 kişi oluşturmuştur.Araştırma sonucunda çalışanların psikolojik sermaye düzeyleri ile yöneticilerinin otantik liderlik özelliklerini algılamaları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırmanın bulgularına göre demografik değişkenler ile psikolojik sermaye alt boyutları ve otantik liderlik özellikleri arasında kısmi ilişkiler tespit edilmiştir. Araştırma çerçevesinde psikolojik sermayenin “Umut” unsuru ile otantik liderliğin “Bilgiyi Tarafsız ve Dengeli Değerlendirme” bileşeninin algılanması, cinsiyet değişkeni açısından anlamlı farklılık göstermiştir. Çalışanların yaşlarına göre psikolojik sermayelerinin “Öz-yeterlilik” ve “Psikolojik Dayanıklılık” düzeylerinde farklılık gözlemlenmiştir. Çalışanların psikolojik sermayelerinin “Umut” ve “Psikolojik Dayanıklılık” düzeyleri ile otantik liderliğin “İlişkilerde Şeffaflık” ve “Öz Farkındalık” boyutlarına dair algının, çalışanların eğitim durumu açısından anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışanların eğitim aldıkları kurum açısından psikolojik sermayelerinin “Öz-yeterlilik” düzeyinde anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Çalışanların eğitim aldıkları yer faktörü, psikolojik sermayelerinin “Psikolojik Dayanıklılık”, “Öz-yeterlilik” ve “Umut” unsurlarının algılanmasında anlamlı farklılık göstermiştir. Ayrıca psikolojik sermayenin “İyimserlik” ve “Öz-yeterlik” alt boyutları ile otantik liderliğin “Öz Farkındalık” bileşeninin algılanmasında, çalışanların ekonomik durumlarına ilişkin algılarına göre anlamlı bir farklılık bulunmuştur.

This research was conducted on multinational enterprises to ensure their growth by achieving objectives and to improve their quality of serving the public by observing and analyzing the relationship between employees’ psychological capital and managers’ authentic leadership behaviours according to the employees’ perception. Additionally, the effect of demographic variables on psychological capital and authentic leadership perception was analysed. The study group of this research in which the correlational survey model was used consists of 262 white-collar workers. As a result of the research, a significant positive relationship was found between the employees’ sub-dimensions of psychological capital and their perception of authentic leadership. The findings related to the effect of demographic variables on authentic leadership and sub-dimensions of psychological capital were partially correlated. The employees’ psychological capital’s “Hope” sub-dimension and their perception about authentic leaders’ “Balanced Processing” were found to be different between the genders. Employees’ psychological capital’s “Self-efficacy” and “Resilience” sub-dimensions were determined to show difference according to employees’ age. Employees’ educational status was determined to be efficient in their psychological capital’s “Hope” and “Resilience” sub-dimensions and their perception about authentic leaders’ “Transparency in Relationships” and “Self-awareness” behaviours. Educational institutions of which the employees’ have been was determined to be effective in their “Self-efficacy” sub-dimension of psychological capital. The place where the employees’ had education was found to be a determiner for the perception of “Resilience”, “Self-efficacy” and “Hope” sub-dimensions of psychological capital. Additionally, employees’ perception of their own economical condition was found to be influential in their sense of psychological capital’s “Optimism” and “Self-efficacy” sub-dimensions and their perception of “Self-awareness” behaviours of authentic leaders.
Keywords: Business; International business enterprises; İşletme; Leadership; Liderlik; Otantik liderlik; positive psychological capital; positive psychology; pozitif psikoloji Authentic leadership; pozitif psikolojik sermaye; Uluslararası ticari teşebbüsler