Türkiye’de medikal turizm için model önerisi - Kitapçı, Okan Cem (My University, 2014)
TÜRKİYE’DE MEDİKAL TURİZM İÇİN MODEL ÖNERİSİ Öğrencinin Adı: Okan Cem KİTAPÇI Danışmanı: Prof. Dr. Gülnaz Nural BEKİROĞLU Hastane İşletmeciliği Sağlık hizmetlerinde artış gösteren fiyatlar, ülkelerdeki tedavi olmak için uzun bekleme süreleri, insanlardaki sağlık bilincinin artması gibi nedenlerle insanlar alternatif yollar aramaya başlamışlardır. Bu unsurların etkisi ile sağlık ve turizm kavramlarını birleştiren medikal turizm kavramı ortaya çıkmıştır. Araştırmanın amacı Türkiye’nin Medikal turizm sektöründeki avantaj ve dezavantajlarının tespiti, yabancı hastalara hizmet sunumu yapan kurumların yöneticilerinin medikal turizm kavramı hakkındaki algılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu tanımlayıcı araştırmada 20 özel hastane ve 4 devlet hastanesi olmak üzere 24 hastane yöneticisi ile görüşülmüştür. Araştırmaya katılan hastanelerin, türlerine ve kalite belgesi olma durumuna göre medikal yeterlilik, yasal durumlar, sosyal faktörler, kolaylaştırıcı ve tanıtıcı faktör puanları arasında anlamlı herhangi bir farklılık saptanmamıştır. Genel olarak araştırmaya katılan yöneticilerin, özellikle akredite olmuş kurumların sayısal yeterliliği, hedef ülkelere sağlanacak vize kolaylığı ve malpraktis gibi yasal konularda yeterli algılarının olduğu düşünülmektedir. Ancak diğer önemli bir konu da, turist sağlığı ve medikal turizm kavramları arasındaki farkın doğru anlaşılamadığıdır. Medikal turizmin sağlıklı gelişebilmesi için bu farkın doğru algılanması ve gerekli öneri ve düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Medikal Turizm, Sağlık, Turizm, Turist Sağlığı, Medikal Turizm Modeli

MEDICAL TOURISM IN TURKEY: A MODEL SUGGESTION Name: Okan Cem KİTAPÇI Supervisor: Prof.Dr.Gülnaz Nural BEKİROĞLU Division: Hospital Management In the frame of factors such as increasing in health services costs, long waiting times for treatment, and health literacy in society have created a demand for alternatives. Therefore, medical tourism phenomenon which consists of both medical and tourism has emerged. The aim of the study was to evaluate advantages and disadvantages relating to medical tourism in Turkey and determine perceptions of hospital managers about medical tourism. In the descriptive study, 24 hospital managers participated. The 20 hospital managers of them in the private hospitals and the 4 hospital managers were in the public hospitals. No significant differences were seen in medical qualification, legal issues, social factors, facilitative and promotional scores of hospitals compared to type of the hospital and having any quality accreditations. Generally, perceptions of the hospital managers were satisfactory relating to legal issues such as number of sufficient accredited institutions, facilitating visa procedures for target countries, malpractice and so on. Moreover, the other important issue is uncorrect perception about difference between tourist healthcare and medical tourism. In order to improve and develop medical tourism properly this difference should be paid attention. Key Words: Medical tourism, Health, Tourism, Tourist Healthcare, Medical Tourism Model
Keywords: Medikal Turizm; Medikal Turizm Modeli; Sağlık; Sağlık, Turizm; Turist Sağlığı; Turizm; Türkiye