Amigdalanın santral nükleusunun uyarılmasıyla ortaya çıkan kardiyovasküler yanıtlar ve posterior hipotalamusda l-glutamik asit ve l-sitrülin düzeylerinde oluşan değişikliklerin incelenmesi - Özyurt, Hazan Bayraktar (My University, 2006)
Bu çalışmada santral kardiyovasküler düzenlemede amigdalanın santral nükleusu (ASN) ile posterior hipotalamus (PH) arasında nitrerjik bir yolağın varlığını araştırmak amaçlandı. Nitrik oksit (NO), santral ve periferal sinir sisteminde nöromodülatör olarak işlev görür ve kan basıncının (KB) düzenlenmesinde rol alır. PH ve ASN kardiyovasküler düzenlemede rol alan, aralarında karşılıklı nöronal bağlantılar olan beyin bölgeridir. Nitrerjik sistem bu bölgelerin kardiyovasküler fonksiyonlarını modüle eder. ASN’nin elektriksel stimülasyonla (ES) aktive edilmesi tekrarlanabilir kardiyovasküler değişikliklere neden olur. Bu nedenle ES, ASN’de korku ve stres durumlarında ortaya çıkan kardiyovasküler yanıtların fizyolojisini incelemek için kullanılır. Çalışmamızda yapılan kardiyovasküler deneylerle ASN’nin ES’si sırasında KB’nin arttığı saptandı. ES ile kalp hızında (KH) genellikle artış ancak bazı hayvanlarda düşüş saptandı. KB ve KH’de saptanan bu değişiklerden nitrerjik sistemin sorumlu olup olmadığını araştırmak amacıyla NO sentetaz inhibitörü olan NG – nitro – L–arjinin metilester (L-NAME), ASN’ye veya PH’ya farklı konsantrasyonlarda (40 veya 400 nmol/ 100nl) uygulandı. Her iki beyin bölgesinde de ASN’nin ES’si sırasında KB’de saptanan artmanın L-NAME’nin konsantrasyonuna bağlı olarak baskılandığı bulundu. KH’deki değişimlerin (artma veya azalmanın), L-NAME’nin farklı konsantrasyonlarına göre arttığı, veya baskılandığı ya da etkilenmediği saptandı. L-NAME’nin PH’daki bu etkilerinden nitrerjik sistemin inhibe edilmesinin sorumlu olup olmadığını araştırmak amacıyla bu bölgeden mikrodiyaliz yapıldı. Toplanan diyalizatlarda kromatografik sistem ile NO düzeyini dolaylı olarak gösteren L- sitrülin ve NO salınımını dolaylı olarak etkileyen L- glutamik asit düzeyleri ölçüldü. ES sonrası L- sitrülin ve L- glutamik asit miktarlarının PH’da arttığı bulundu. Çalışmamızdan elde edilen bu verilerle; ASN ve PH gibi santral kardiyovasküler düzenlemede rolü olan iki beyin bölgesi arasında nitrerjik bir yolak olabileceği, sonucuna varıldı.

In this study we aimed to investigate the existence of a pathway between the posterior hypothalamus (PH) and central nucleus of amygdala (CNA) which has a role in the central regulation of cardiovascular system. Nitric oxide has neuromodulator functions in central and peripheral nervous systems and has roles in the regulation of blood pressure (BP). PH and CNA are the brain regions that have neuronal connections with each other and they play role in the regulation of cardiovascular system. The cardiovascular functions of these regions are affected by nitrergic system. Electrical stimulation (ES) of the CNA causes reproducible cardiovascular responses. This enables the use of ES of CNA in study of physiological responses that occur in stress conditions. In cardiovascular experiments during the ES of CNA changes in blood pressure (increase) and heart rate (decrease or increase) were observed. The NO synthetase inhibitor L-NAME was injected in different concentrations (40 or 400 nmol/ 100nl) into PH or CNA. L-NAME inhibited the BP that occurred during the ES of CNA in a concentration dependent manner. The increased or decreased level of heart rate was inhibited or aggravated or unaffected by L-NAME. Microdialysis was performed in PH. The level of L-citrulline that indicates the level of NO indirectly and L-glutamic acid that affects NO production were found to be increased after ES. As a result we concluded that there might be a nitrergic pathway between PH and CNA that play important roles in the central regulation of cardiovascular system.
Keywords: Eczacılık; Farmakoloji; Hastalıklar; Nitrik Oksit; Tıbbi Farmakoloji