Çağdaş türk seramik sanatında Prof. Güngör Güner’in yeri - Batukan, Fatma (My University, 2008)
Prof. Güngör Güner, Çağdaş Türk Seramik Sanatı’nın en önemli sanatçılarından ve eğitimcilerinden biridir. Bu özelliklerinin dışında araştırmacı yönüyle de dikkate değerdir. 1972-78 tarihleri arasında yaptığı Anadolu’da Yaşamakta Olan İlkel Çömlekçilik başlıklı araştırması kitap olarak yayınlanmıştır. Bu çalışması Türkiye’de bu konuda yapılan bu kadar kapsamlı ilk ve tek araştırmadır. Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu (bugünkü Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi) Seramik Bölümü’nden mezun olan sanatçı, 37 yıl boyunca bu kurumda eğitimci olarak hizmet vermiştir. Toplam 18 yıl Seramik Bölüm Başkanlığı yapmış ve 28 Nisan 2008’de emekli olmuştur. Bölüm başkanlığı sırasında endüstri kuruluşlarıyla ilişki kurup bölümün eksikliklerinin giderilmesini sağlamış ve bugüne kadar çok sayıda öğrenci yetiştirmiştir. Prof. Güngör Güner, seramiğin bütün alanlarıyla ilgilenmiş, ancak yapıtlarının biçimlendirilmesinde geleneksel çömlekçi çarkı yani tornanın ayrıcalıklı bir yeri olmuştur. Serbest form ve panolarının yanı sıra yapıtlarının büyük bir bölümünü, çömlekçi çarkında biçimlendirilmiş, yorum ağırlıklı üç boyutlu nesneler ve işlevsel, özgün kap kaçaklar oluşturur. 1990’larda geleneği yadsımaksızın daha soyut kaplar ve soyut nesneler yapmaya devam etmiştir. Ayrıca seramik sanatının sınırlarını aşan kavramsal nitelikli çalışmalar da yapmıştır. Öte yandan endüstriyel seramik alanında da ürünler vermiş, bazı formları seri üretilmek üzere Alman firmaları Hutschenreuther ve Goebel firmaları tarafından satın alınmıştır. Tüm sanat çalışmalarının en belirgin özelliği yalın bir üsluba sahip olmasıdır. Almanya’da seramik mühendisliği eğitimi de gören Güngör Güner, seramik teknolojisine en hakim sanatçılardan biridir. Seramik sanatı, teknikleri ve eğitimi üzerine çok sayıda makalesi bulunmaktadır. Sanat eleştirmenleri, meslektaşları, hocaları, öğrencileri ve endüstri kuruluşlarının temsilcileri Güngör Güner’in Türk seramiğinde ayrıcalıklı bir yeri olduğunu doğrulamaktadırlar.

Prof. Güngör Güner is one of the most important artists and the academics of the Contemporary Ceramics Art in Turkey. Beyond to this characteristic, she has an importance in the level investigator. Her research, The Living Primitive Pottery in Anatolia, written between years 1972-78, has been published in book shape. This her work is the first and only contained search in this argument. The artist, graduated in the Ceramic Department of the Faculty of Fine Arts of the University of Marmara, has engaged as the academic in the same institute during 37 years. She has been worked as head director in the Ceramic Department 18 years and in the 28 April 2008 has gone in pension. During her management period established the relationship with the industrial agencies, removed the deficiencies of the department and has instructed many students until today. Prof Güngör Güner is engaged all branches of the ceramics, but she had privileges the lathe of traditional pottery in the formation of its works. Beyond to the wall panel and free shapes, the majority of her works is formed of the three-dimensional objects is based on the comment and functional, original potteries, formed on the lathe. In years 90 without to deny the tradition she has continued to form more abstract objects and potteries. Moreover she has composed the conceptual works that are exceed the limits of the ceramics art. From the other part she has given the life to the works in the industrial field of the ceramics, some her shapes have been bought by the German companies Hutschenreuther and Goebel for the production in series. The most evident characteristic of her all works is having a pure style. Güngör Güner that has taken also the formation of engineering of ceramics in Germany, is one of the artists dominant on the ceramics technology. She has many articles on the ceramics art, of the techniques and the educazine.. The art critics, the colleagues, the professors, the students and the representatives of the industrial agencies confirm that Güngör Güner has privileges in the Turkish ceramics art. SOMMARIO Prof. Güngör Güner é una dei piu` importanti artisti e degli accademici del Arte Ceramica Contemporanea in Turchia. Oltre a questa caratteristica ha una importanza nel livello ricercatore.La sua ricerca nominata Il Vassoio Primitivo Che Sta Vivendo In Anatolia, scritta tra gli anni 1972-78, é pubblicato in forma di libro. Questo suo lavoro é la prima ed l’unica ricerca contenuta in questo argomento. L’artista, laureata nel dipartimento di Ceramica della Facolta delle Belle Arti dell’ Universita di Marmara, si é impegnata come l’accademica nello stesso istituto durante 37 anni. Si é lavorato come capo direttore nel Dipartimento di Ceramica per 18 anni e nel 28 Aprile 2008 si é andata in pensione. Durante il suo periodo direttoriale stabilendo il rapporto con le enti industriali, si é procurata le mancanze del dipartimento e ha istruito tanti studenti fino al oggi giorno.Prof. Güngör Güner si é impegnata tutti i rami della ceramica, pero ha avuto il privilegio il tornio di vasaio tradizionale nella formazione delle sue opere. Oltre ai panelli e alle sue forme libere, la maggioranza delle sue opere si é formata degli oggetti tridimensionali basati sul commento e le originali vasi funzionali, operati nel tornio. Negli anni 90 senza negare la tradizione ha continuato a formare gli oggetti astratti ed i vasoi astratti. Inoltre ha composto le opere concettuali che si sono superati i limiti dell’arte ceramica. Dall’altra parte ha dato la vita alle opere nel settore industriale della ceramica, qualche sue forme si sono comprate delle ditte tedesche Hutschenreuther e Goebel per la produzione in serie. La caratteristica piu` impegnativa di tutte le sue opere é di avere un stile puro.Güngör Güner che ha preso anche la formazione delle ingegneria di ceramica in Germania, é una degli artisti dominante sulla tecnologia ceramica. Ha tanti articoli sull’arte ceramica, delle tecniche e dell’educazione. I critici dell’arte, i colleghi, gli insegnanti, gli studenti e i rappresentanti degli enti industriali confermano che Güngör Güner ha il privilegio nell’arte ceramica turca.
Keywords: Biyografi_Seramik Sanatı; Seramik_Türkiye; Seramik, Türk