SUÇ İŞLEMEK AMACIYLA ÖRGÜT KURMA SUÇU - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 220 nci maddesinde düzenlenmiştir. Maddenin birinci fıkrasında, suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme ikinci fırkada ise, suç işlemek amacıyla kurulmuş örgüte üye olma fiilleri yaptırıma bağlanmıştır. Maddede, örgütün silahlı olması, daha ağır cezayı gerektiren nitelikli hal olarak öngörülmüştür. Dördüncü fıkrada, örgütün faaliyeti çerçevesinde suç işlenmesi, beşinci fıkrada ise, örgüt yöneticilerinin, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlardan dolayı ne şekilde sorumlu tutulacağı düzenlenmiştir. Maddenin altıncı fıkrasında silahlı örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişinin ayrıca örgüte üye olmak suçundan da cezalandırılması kabul edilmiştir. Yedinci fıkrada, örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dâhil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişinin sorumluluğu düzenlenmiştir. Maddenin son fıkrasında, örgütün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapma fiili yaptırıma bağlanmıştır. Bu fiilin basın ve yayın yoluyla işlenmesi daha ağır cezayı gerektiren nitelikli hal olarak öngörülmüştür. Ayrıca 221 nci maddede suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçuna ilişkin etkin piş- manlık hükümlerine yer verilmiştir.

The crime of establishing an organization for the purpose of committing crimes is regulated by the 220 th article of the Turkish Criminal Law No.5237. While the first paragraph sanctions the acts of setting up an organization to commit a crime and managing this organization, the second paragraph sanctions to be a member of this kind of organization. If this organization is an armed one, this necessitates the aggravation of the sentence. Te fourth paragraph regulates the crimes committed within this kind of organization and the fifth paragraph regulates the responsibility of the leaders for these crimes. According to the sixth paragraph of the article, a person who commits a crime for the organization will also be sanctioned for being a member of the organization. Te seventh paragraph regulates the responsibility of persons who knowingly and willfully lend assistance to the organization. Finally, the last paragraph of the article sanctions the act of propagandizing in a way that justifies, praises or encourages the acts of the organization that contains coercion, violence and threat. Committing this crime through media necessitates the aggravation of the sentence. Te 221st article of the Turkish Criminal Law regulates the efective remorse.
The Crime of Establishing an Organization for the Purp ose of Committing Crimes
Keywords: Hukuk