Earnings management around seasoned equity offerings : evidence from Borsa Istanbul - Ashour, Mahmoud O.M. (My University, 2022)
Kazanç yönetimi ve motivasyonlarının incelenmesi, özellikle muhasebe skandallarıyla ilgili sürekli haberlerin çıkmasının ardından, son yıllarda çok fazla ilgi odağı olmuştur. Yöneticiler, belirli bir fayda elde etmek için kazançları fırsatçı bir şekilde manipüle etmeye eğilimli olurlar. Manipülatif davranışların nedenleri arasında, potansiyel yatırımcıların firmanın gelecekteki nakit akışlarına ilişkin beklentilerini yükseltmek, ikincil halka arz civarında karı arttırmak yer almaktadır. Böylelikle hisse satış fiyatı artacak ve dolayısıyla ondan elde edilen nakit akışlarının miktarı da artacaktır. Bu çalışma, Borsa İstanbul'da işlem gören firmaların bu motivasyonla kâr yönetimi yapıp yapmadığını incelemektedir. İkincil halka arzlar öncesinde, sırasında ve sonrasında, tahakkuk ve gerçek bazlı kazanç yönetimi uygulamalarını araştırır. Borsa İstanbul, iki açıdan benzersiz bir inceleme ortamı sunmaktadır. Birincisi, borsada işlem gören firmaların çoğu, firmaları üzerindeki etki veya kontrollerini kaybetmeye karşı olan aileler tarafından yüksek oranda kontrol edilmektedir. İkincisi, Borsa İstanbul'daki ikincil halka arzların neredeyse tamamı, literatürün yeterince incelemediği yeni pay alma hakkı (rüçhan hakkı) kullanımıdır. 2005-2018 yılları arasında gerçekleştirilen toplam 120 ikincil halka arz incelenmiştir. Kazanç yönetimini ölçmek için değiştirilmiş Jones (1991) ve Roychowdhury (2006) modelleri kullanılmıştır. Yapılan analizler Borsa İstanbul'da işlem gören firmalardan, ikincil halka arz yapanların, yapmayan firmalara kıyasla, arzdan önceki yılda daha yüksek gelir artırıcı tahakkuk ve gerçek bazlı kazanç yönetimi faaliyetinde bulunmadığını göstermektedir. Sonuçlar, gelir artırıcı manipülasyonun arzın yapıldığı yılda başladığını ve sonraki yılda devam ettiğini göstermektedir. Sonuçlara göre, yöneticilerin kazanç yönetimine fırsatçı bir şekilde katılmadığı, ancak bunu arzların yapıldığı yılda ve sonrasında karlılık ve performans üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için yaptıkları söylenebilir. Diğer bir açıklama ise, kontrol eden ailelerin kontrollerini kaybetmemek veya azaltmaktan kaçınmak için satışa sunulan payları satın almayı tercih etmeleri ve dolayısıyla fazla ödeme yapmamak için yöneticilere gelir artırıcı kazanç yönetimine girmemeleri yönünde baskı yapmaları olabilir.

The study of earnings management and its motivations have been the center of much attention in the recent decades, especially after the continuous news of accounting scandals. Managers are motivated to manipulate earnings opportunistically to achieve a specific benefit. Among these motives is to manage earnings upward around seasoned equity offerings in an attempt to raise potential investors’ expectations regarding the future cash flows of the firm. This in turn will inflate the price of the offering, and hence, increase the amount of cash flows generated from it. This study examines this motive for Borsa Istanbul listed firms. It investigates accrual- and real-based earnings management practices around seasoned equity offerings. Borsa Istanbul offers a unique setting for examination in two aspects. First, most of the listed firms are highly influenced or controlled by families, which are notably against losing influence or control over their firms. Second, almost all of the seasoned equity offerings in Borsa Istanbul are rights issues, which the literature does not examine sufficiently. A total number of 120 rights issues performed between 2005 and 2018 are examined. The modified Jones (1991) and the Roychowdhury (2006) models are utilized to measure earnings management. In general, the results show that managers of firms listed on Borsa Istanbul does not engage in higher income-increasing AEM and REM in the year prior to the offering, compared to non-offering firm-years. The results show that the income-increasing manipulation starts at the year of the offering and continues for the year after. One explanation for the results is that managers do not engage in earnings management opportunistically, but do so in order to mitigate the negative effects of the offerings on performance. Another explanation is that controlling families opt to purchase the rights issues to avoid losing or diluting their control, and hence pressure managers not to engage in income-increasing earnings management in order not to overpay for the issues.
Keywords: Accrual Earnings Management; Borsa Istanbul; Borsa İstanbul Earnings Management; Business; İkincil halka arz; İşletme; Kazanç yönetimi; Real Earnings Management; Rights Issues; Rüçhan hakkı; Seasoned Equity Offerings