İlköğretim öğrencilerine insani değerler eğitimi verilmesi ve ahlaki olgunluk ölçeği ile eğitimin sınanması - Dilmaç, Bülent (My University, 1999)
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim dördüncü ve beşinci sınıf öğrencilerine însani Değerler Eğitimini vermek ve Ahlâki Olgunluk Ölçeği ile bu programın etkililiğini sınamaktır. Bu araştırmada kullanılmak üzere bir Ahlâki Olgunluk Ölçeğinin gelişlirilmesi de bir alt amaç olarak kabul edilmiştir. Bu amaca yönelik olarak Insani Değerler Eğitim Programını Türk kültürüne uyarlama çalışmaları yapılmış ve bir Ahlâki Olgunluk Ölçeği geliştirilmiştir. Bu araştırma îstanbul İli K-adıköy İlçesi Küçükyalı Çocuk Esirgeme Kurumunda gerçekleşmiştir. Uygulamada bu kurumda kalan 18'i deney ve 18' denek de kontrol grubu olmak üzere 36 kişi yer almıştır. Araştırmaya katılanlar ll'i dördüncü sınıfta, 7'side beşinci sınıfa devam eden 10 ve 11 yaşlarındaki öğrencilerdir. Araştırma süreci, 26 Mart 1999 ile 25 Haziran 1999 arasını kapsamaktadır. Bu araştırmanın tez olarak yazılması aşaması ise Ekim 1999 da tamamlanmıştır. Ahlâki Olgunluk Ölçeğin geçerlilik ve güvenirlilik çalışmalan yapıldıktan sonra, öğrenci grubu seçilmiştir. Deney ve kontrol grubu yansız olarak oluşturulmuştur. Grupların denk olduğu istatistiksel olarak test edilmiştir. Deney grubunda yer alan 18 öğrenciye 36 oturum süren İnsani Değerler Eğitimi verilmiştir. Bu oturuınlar haftada 3 oturum, her oturum bir saat olmak üzere 36 oturumda yapılmıştır. Konlrol grubuna ise her hangi bir eğitim verilmemiştir. Uygulamaya ilişkin bulguları şu şekilde özetleyebiliriz: 1. Deney grubunun öntest ölçüm puanları ile sontest ölçüm puanları arasında sontest lehine anlamlı bir farklılık vardır. K.üntrol grubu için böyle bir farklılık söz konusu değildir. 2.Deney ve kontrol grubunun sontest ölçüm sonuçlarına göre deney grubu lehine anlamlı bir farklılık söz konusudur. Bu sonuç da vermiş olduğumuz programın etkisini göstermekledir. 3. Deney ve kontrol grubundaki dördüncü sınıf öğrencilerinin sontest sonuçları arasında deney grubundakiler lehine anlamlı bir fark vardır. Bu sonuç însani Değerler Eğitim programından geçmiş dördüncü sımf öğrencilerinin AOCT inden anlamlı derecede yüksek puan aldığını göstermektedir. 4. Deney ve kontrol grubundaki beşinci sınıf öğrencilerinin sontest sonuçları arasmda deney grubundakiler lehine anlamlı bir fark vardır. Bu sonuç Insani Değerler Eğitim programından geçmiş beşinci sınıf öğrencilerinin AOÖ' inden anlamlı derecede yüksek puan aldığını göstermektedir. 5.Cinsiyet alt grupları olarak bakıldığında deney ve kontrol grubunda yer alan kız öğrencilerinin sontest ölçüm sonuçlarında deney grubunda yer alan kız öğrencilerinin lehine anlamlı bir farklılık söz konusudur. 6.Deney ve kontrol grubunda yer alan erkek öğrencilerinin sontest ölçüm sonuçlarına bakıldığında deney grubunda yer alan erkek öğrenciler lehine anlamlı bir farklılık söz konusudur. însani Değerler Eğitiminden elde edilen bulgular ışığında bu programın ilköğretime giden çocukların ahlâki olgunluk düzeyinin gelişmesinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

The aim ofthis study was to give the Human Value Education Program to 4' and 5'11 grade students of primary schools and to evaluate the effıciency of the program using Moral Maturity Scale. Developing a Moral Maturity Scale was also a subaim of the study. Firstly, English Form of Human Value Education Program was adopted into Turkish culture and a Moral Maturity Scale was developed. The study was giVen the inhabitants ofthe K.üçükyalı Çocuk Esirgeme Kurumu, KadıköyJstanbul. 36 subjects, (18 of them in experimental group and the other 18 in control group) were parlicipaled the research. The groups were consisted the 11 students from 4111 grade and 7 students from 5111 grade aged between 10 and 11 years old. The research period was belvveen the March 261 1999 and June 25111 1999. After the reliability and validity study of The Moral Maturity Scale, the student groups were selected. The experimental and control groups were formed in an unbiased way. 18 students tbrmed the experimental group was given Human Value Education Program lasting 36 sessions. The sessions vvere realized as follows: each week 3 sessions were implemented and each session lasted one hour. No program was implemented to the control group and they have no information about program content. The findings can be summarized as föllovvs: 1- In experimental group, there was a signifıcant difference betvveen the pretest and posttest scores on the behalfofthe lalter one. No difference was found in the control group in this respect. 2- There is signirıcant difference between the experiment and control group scores oıı the behalf of the former one considering posttest scores. This finding can be an evidence for the effıciency ofthe program. ' 3- There was a signifıcant difference betvveen the posttest scores ofthe 4111 grade students ofuxpcrimcııtal and conlrol groups on the behalfoflhe former one. 4- There was a signifıcant difference betvveen the posttest scores ofthe 5111 grade students ofexperimental and control groups on the behalfofthe former one. 5- In terms of sex variable, There was a signincant difference between the posttest scores ofgirls ofexperimental and control groups on the behalfofthe former one. 6- There was a significant difference betvveen the posttest scores of böys of experimental and control groups on the behalfofthe former one. In the light of the fındings derived The Human Value Education Program, the results were iriterpreted and it was concluded that the program was effıcient for students' moral maturity in the primary schools.
Keywords: Eğitim, İlk-Türkiye