Kara para aklama suçu - Er, Yasin Miraç (My University, 2021)
Kara para aklama suçu, genellikle organize suç örgütlerinin suç işlemesi nedeniyle bir gelir elde etmesi sonucu gerçekleştirilen bir suçtur. Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen öncül suç ekonomik anlamda bir geliri meydana getirmektedir. Öncül suçtan meydana gelen bu kara para aklanma ihtiyacı içinde olması nedeniyle bu paranın bir şekilde yasal ekonomik sisteme dahil edilerek kullanılması hedeflenir. Aklama faaliyeti temelinde üç aşamadan oluşsa da kara paranın aklanması yöntemlerini belirli şekillerde sınırlamak mümkün olmamaktadır. Özellikle teknolojik gelişmenin de getirmiş olduğu yenilikler nedeniyle sanal para gibi çok daha farklı aklama yöntemleri de doğmaktadır. Söz konusu suçla mücadele edebilmek açısından ise devletlerin bir anlamda zorunlu iş birliğini gerektirmektedir. Suç yapısı itibariyle daha çok uluslararası bir yapıya haizdir. Bu çalışmanın konusu da öncelikle kara para aklama suçunun tam anlamıyla kavranabilmesi ve bu suçla nasıl daha etkin mücadele, uluslararası toplumun bu konudaki çalışmaları ve ülkemizdeki düzenlemelerine değinilecektir.

Money laundering is a crime usually committed by organised crime, which generates an income due to criminal offences. The premise committed within the framework of the organization's activity is an income from the economic sense of crime. This money, which occurs from the premise crime, is intended to be used in some way in the legal economic system because of the need for laundering. Although it consists of three stages on the basis of laundering activity, it is not possible to limit the laundering methods of money in certain ways. Especially due to the innovations brought by technological development, many different laundering methods such as virtual currency are also emerging. In order to combat such crime, it requires mandatory cooperation by states in a sense. It has more international structure in terms of criminal structure. The subject of this study will be primarily about the full understanding the crime of money laundering, how to fight this crime more effectively, the work of international community's this issue and its regulations in our country.
Keywords: AKLAMA Black Money; Crime Income; Kamu hukuku; KARA PARA; Laundering; Public law; SUÇ GELİRİ