Mizahi ifadelerin kişilerarası iletişimde iknaya etkisi - Yöney, Ayşe (My University, 2023)
Bu araştırmanın amacı gündelik yaşamda iletişimde bulunan bireylerin sıklıkla başvurduğu mizahi ifadelerin ikna sürecine olan etkisini ortaya koymaktır. Mizahın kişilerarası iletişimde taşıdığı öneme rağmen konuyu bu boyutuyla alanyazında ele alan herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu nedenle çalışma, gerek alana sunacağı katkı, gerekse de bu konuda çalışma yapacak araştırmacılara bir fikir vermesi açısından önem taşımaktadır. Araştırmanın teorik kısmında ele alınan mizah, kişilerarası iletişim ve ikna kavramlarının etkileşimine yönelik saha araştırması yapılmış ve elde edilen veriler nitel araştırma yöntemlerinden biri olan derinlemesine görüşme tekniğiyle toplanmıştır. Araştırmanın evreni, Türk vatandaşların yanı sıra yabancı turistlere de yoğun biçimde hizmet veren, çok sayıda insanın alışveriş veya başka amaçlarla yolunun geçtiği İstanbul’un Karaköy ilçesindeki alışveriş merkezidir. Araştırmada olasılıklı olmayan örnekleme yöntemlerinden olan amaçlı örnekleme kullanılmış olup, veri toplama yöntemi olarak yapılandırılmış ve yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular kişilerarası iletişimde kullanılan mizahi ifadelerin iknayla ilişkisi olduğunu göstermiştir. Buna göre mizah uygun ortamda kullanıldığında kişiler üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahiptir ve mizah sayesinde alıcı tarafın ikna olması kolaylaşmaktadır. Mizahi ifadeler ikna sürecinde kişilerarası iletişimi olumlu yönde etkileyerek iknanın gerçekleşmesine yardımcı olmaktadır.

The aim of this research is to reveal the effect of humorous expressions that individuals who communicate frequently use in everyday life on the persuasion process. Despite the importance of humor in interpersonal communication, there has not been any study that deals with this issue in this dimension in the literature. For this reason, the study is important both in terms of the contribution it will make to the field and in terms of giving an idea to the researchers who will work on this issue. A field study was conducted on the interaction of humor, interpersonal communication and persuasion concepts discussed in the theoretical part of the research, and the data obtained were collected using in-depth interview technique, which is one of the qualitative research methods. The universe of the research is the shopping center in the Karaköy district of Istanbul, which serves Turkish citizens as well as foreign tourists intensively, where a large number of people visit for shopping or other purposes. Purposeful sampling, which is one of the non-probabilistic sampling methods, was used in the research, structured and semi-structured interview technique was used as a data collection method. The findings obtained as a result of the research have shown that humorous expressions used in interpersonal communication have a relationship with persuasion. Accordingly, humor has a relaxing effect on people when used in the appropriate environment, and thanks to humor, it becomes easier for the recipient to be convinced. Humorous expressions help to realize persuasion by positively affecting interpersonal communication in the persuasion process.
The effect of humorous expressions on persuasion in interpersonal communication
Keywords: Humor; Interpersonal communication; İkna; İkna (Psikoloji); İkna edici iletişim; İnterpersonal communication; Kişilerarası iletişim; Mizah; Persuasion; Persuasion (Psychology); persuasive communication