Effects of job evalution analysis on Company’s productivity and a case study in manufacturing industry - Küçük, Mesude (My University, 2007)
İŞ DEĞERLEME ÇALIŞMALARININ ŞİRKET VERİMLİLİĞİ ÜZERİNDE ETKİSİ, ÜRETİM SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA Firmalar emek talep eder ve bu emeğin karşılığı olarak çalışana ücret öderken, çalışanlar emeklerini sunar ve bunun karşılığında ücret alırlar. Özellikle sendikal hareket sonrasında, zamanla, yapılan işlerde ve çalışanlardan beklentilerde farklılaşma ortaya çıktı. Ağır işlerde çalışan işçilerin yaptıkları işlerle ofislerde çalışan memurların işlerine farklı bir gözle bakılmaya başlandı. Artık şirketler her çalışana aynı ücreti ödemiyordu. Çalışan sayısındaki artış, üretim süreçlerinin kısalması, makineleşme çok farklı iş ailelerinin oraya çıkmasını dolayısıyla verilen ücretlerin yapılan işin niteliğine göre değişmesini zorunlu kılıyordu. Şirketler hangi işe, neden, ne kadar ücret ödeyeceklerini belirleyebilmek için sistematik yöntemler kullanmaya başladılar. İş değerlemesi de şirketlerin hangi işe ne kadar ücret ödeyeceklerini belirlemelerine yardımcı olan sistematik bir metot olarak bu dönemlerde ortaya çıktı.İş değerleme, ücret belirlemeye temel oluşturmak üzere bir işletmedeki bütün işlerin göreceli önemlerinin belirlenmesine yardımcı olan bir tekniktir. Ücret yönetimi kısa dönemde işletme verimliliğini, uzun dönemde işletmenin faaliyetlerinin devamını etkileyen önemli bir konudur. Düzenli bir ücret yapısının kurulması ise iş değerlendirme ile mümkündür.Bu çalışmada, içi boş altın zincir üreten Mioro A.Ş. firmasında yürütülen iş değerleme çalışmaları ile bu süreç içerisinde pilot olarak seçilmiş bölümde yapılan iş analizi çalışmasına yer verilmiş, yeniden yapılanma süreci içerisinde firmadaki bütün mavi-yakalı işler değerlendirilmiş, organizasyonel şema yeniden oluşturulmuş ve yapılan bu çalışmaların şirket verimliliği üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Ekim, 2007

EFFECTS OF JOB EVALUATION ANALYSIS ON COMPANY’S PRODUCTIVITY AND A CASE STUDY IN MANUFACTURING INDUSTRY Firms demand labor and pay wages to employees, employees offer their labor and receive wages. Especially after the labor union movement, an alteration in the character of the work done and of the expectations from the employees has emerged. The work done by workers of heavy duties and the work done in offices by clerks started to be looked upon as different. Companies no longer paid same wages to all employees. The increase in the number of employees, the shortening of production processes, and automation caused work categories different character to emerge. Wages started to be differentiated according to the category of the work done. Companies started to apply systematical methods in order to determine what wages should be paid to what kind of work and why. Job evaluation method emerged in these periods as a systematical method for helping companies determine what a wage should be paid to what kind of work.Job evaluation method is a technique which helps determine the relative significance of all kinds of work done in an enterprise in order to provide a base for the determination of wages. Wage management is an important issue which affects the efficiency of the enterprise in the short term and the permanence of activities of the enterprise in the long term. The establishment of a systematic wage structure is only possible with job evaluation.In this thesis, job evaluation studies performed at Mioro A.S. (which produces hollow golden chains) and the work analysis performed in a one of its division is presented. Also the organizational chart of the company has been re-produced, and the effects of the study on company efficiency have been investigated. October, 2007
Keywords: İş Değerleme; Verimlilik