İstanbul’daki azınlık gazetelerinin yerel gazeteciliğin gelişimine etkileri - Tokan, Feryade (My University, 2005)
nce Kuruluşları, Kamuoyu, İdeoloji, Manipülasyon, Türk- Amerikan İlişkileri, Ortadoğu, Irak, Haber Değeri. ÖZET DÜŞÜNCE KURULUŞLARININ KAMUOYU OLUŞTURMA ETKİLERİNİN TÜRK AMERİKAN İLİŞKİLERİ BAĞLAMINDA YAZILI BASINDA İNCELENMESİ Düşünce kuruluşlarının uluslararası ilişkilerdeki belirleyiciliği son yıllarda dikkatleri bu kuruluşlara çekmektedir. Amerikan hükümetlerinin kadrolarında yer bulan ve çalışmalarını Amerikan yeni dünya düzeninin tasarımı için yeni alanlar açmaya yoğunlaştıran bu kuruluşların en önemli hareket bölgelerinden biri Ortadoğu’dur. Özellikle bu kapsamda, Türkiye ile ilgili çalışmalar dikkat çekicidir. Türkiye’deki gibi Amerika karşıtı kamuoyunun olduğu ülkelerde, düşünce kuruluşlarının en önemli müttefiklerinden biri basındır. Basın kuruluşları çeşitli nedenlerle düşünce kuruluşlarının çalışmalarını, haber ve köşe yazıları ile bilinçli ya da bilinçsiz desteklemektedir. Haber olgusu kamuoyu oluşturmada etkili ve güvenilir bir yol olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, 2002- 2004 yılları arasında yaşanan Irak harekâtı ve Türkiye ile ilgili meselelerde, düşünce kuruluşlarının Türk basınında yer bulan haberlerdeki manipülasyonu incelenmiş ve basına etkileri tartışılmıştır. Thought institutions, public opinion, ideology, manipulation, Türkish-American relations, Middle-East, Iraq, news value..

THE RESEARCH OF THE IMPACTS OF THINK TANK ORGANISATIONS ON THE FORMATION CONSTRUCTING OF PUBLIC OPINION ON THE BASIS OF TURKISH- AMERICAN RELATIONS THOUGHT MAIN TURKISH NEWSPAPERS In the current years, the determinant position of thought institutions regarding international relations draws attention to these institutions. One of the most important demeanour places of these institutions, which finds permanent places in the American government and focus their work on opening new areas to design the American new world order, is the Middle East. In regards to this, the endevours conserning Turkey is noteworthy. The most important alie of the thought institutions in the countries where there is anti-Amirican public opinion is the press. Newspapers, consciously or unconciously support the works, news and columns of the thought institutions for various reasons. The phenomenon of news is used as an effective and trustworthy way of constructing public opinion. In this desertation, the manipulation of thought institutions on the news coverage in the Turkish press concerning Turkey and the Iraq Operation, which took place between the years 2002-2004, is studied and its effects on the press is discussed.
Keywords: Gazetecilik