Obezitesi olan kadınlarda farklı adım sayısı hedeflerinin kardiyometabolik parametreler ve besin alımına etkileri - Kaba, Merve (My University, 2023)
OBEZİTESİ OLAN KADINLARDA FARKLI ADIM SAYISI HEDEFLİ YÜRÜYÜŞLERİN VÜCUT KOMPOZİSYONU VE KARDİYO-METABOLİK PARAMETRELERE ETKİLERİ Merve Kaba, Doç. Dr. Meral Küçük Yetgin Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Amaç: Obezitesi olan kadınlarda tıbbi beslenme tedavisiyle desteklenen günlük 10 bin adım (G10BA) ve tek seansta 30 dakikada 3 bin adım (30d3BA) hedeflerinin, vücut kompozisyonuna, 6 dakika yürüme mesafesine (6DYM), kardiyo-metabolik parametrelere (insülin, glukoz, HbA1c, TG, LDL, HDL, HOMA-IR, total kolesterol) ve besin alımına etkisini karşılaştırmaktır. Yöntem: Obezite merkezinde tıbbi takipli ortalama 42 yaşında 30 kadın katılımcı; G10BA (n=15; BKİ=37,36±6,19 kg/ m2) ve 30d3BA (n=15; BKİ=35,24±5,27 kg/ m2) gruplarına ayrılmıştır. Vücut kompozisyonları (TANITA-MC-780) analiz edilmiş, 6DYM değerleri belirlenmiş, kan örnekleri alınmıştır. 8 hafta boyunca 3-5 gün/ hafta şeklinde adım hedefleri tamamlanmış ve pedometreyle (Mesitaş p010) kaydedilmiştir. Katılımcılara bireye özgü tıbbi beslenme tedavisi düzenlenmiştir. Bulgular: G10BA grubunda glukoz, insülin, HbA1c ve HOMA-IR değerlerinde azalma ayrıca her iki grupta vücut ağırlığı, BKİ, vücut yağ kütlesi ve yüzdesi, bel ve kalça çevresi değerlerinde azalma (p<0,05), 6DYM değerlerinde artış olmuş (p=0,01) ancak gruplar arası hiçbir parametrede fark bulunamamıştır (p>0,05). Diyete bağlı olarak katılımcıların enerji alımı azalmış, gruplar arası fark bulunamamıştır. Sonuç: Obezitesi olan kadınlarda 8 hafta tıbbi beslenme tedavisiyle destekli günde 10 bin adım ve 30 dakikada 3 bin adım hedefli yürüyüşlerle vücut kompozisyonu ve kardiyo-metabolik parametrelerde olumlu değişimler tespit edildiği için farklı adım sayısı hedefli yürüyüşler obezite tedavisinin bir parçası olarak kullanılabilir.

EFFECTS OF WALKING WITH DIFFERENT STEPS TARGET ON BODY COMPOSITION AND CARDIO-METABOLICPARAMETERS IN WOMEN WITH OBESITY Merve Kaba, Doç. Dr. Meral Küçük Yetgin Marmara University Institute of Health Sciences, Department of Physical Education and Sports Objective: In women with obesity, the goals of 10 thousand steps per day (G10BA) supported by medical nutrition therapy and 3,000 steps in 30 minutes (30d3BA) in a single session were determined by body composition, 6-minute walking distance (6MWM), cardio-metabolic parameters (insulin, glucose, HbA1c, TG, LDL, HDL, HOMA-IR, total cholesterol) and their effect on food intake. Methods: An average of 30 female participants aged 42 years with medical follow- up in the obesity center; It was divided into G10BA (n=15; BMI=37.36±6.19 kg/ m²) and 30d3BA (n=15; BMI=35.24±5.27 kg/ m²) groups. Body compositions (TANITA- MC-780) were analyzed, 6MWD values were determined, and blood samples were taken. Step goals of 3-5 days/ week for 8 weeks were completed and recorded with a pedometer. Individual medical nutrition therapy was arranged for the participants. Results: There was a decrease in glucose, insulin, HbA1c and HOMA-IR values in the G10BA group, and a decrease in body weight, BMI, body fat mass and percentage, waist and hip circumference values (p<0.05), and an increase in 6MWD values in both groups (p=0,01) but no difference was found in any parameter between the groups (p>0.05). Depending on the diet, the energy intake of the participants decreased, and no difference was found between the groups. Conclusion: As it detects positive trends in the body circumference and cardio- metabolic leader of the obese person with targeted walks of 10 thousand steps per day and 30 minutes of 3000 steps supported by 8 weeks of nutritional nutritional therapy, walking with different number of steps can be used as a part of the surgery.
Effects of walking with different steps target on body composition and cardio-metabolicparameters in women with obesity
Keywords: 10 000 Steps; 10 Bin Adım; 30 Dakikada 3 Bin Adım; 3000 Steps in 30 Minutes; Blood Fats; Fitness walking; Insulin Resistance; İnsülin Direnci; Kadınlar; Kan Yağları Obesity; Obesity; Obezite; Sağlıklı yürüyüş; Spor, Kadınlar için; Sport, For women; Şişmanlık; Women