Türkiye'de türev piyasası araçlarının vergilendirilmesi - Selvi, Yasin (My University, 2019)
Finansal sistemde yaşanan hızlı gelişim ve değişimler döviz kuru ve faiz oranıgibi finansal riskleri de beraberinde getirmiştir. Yatırımcılar ise bu risklerden korunmakamacıyla türev ürünlere yönelerek bunların ileri derece de gelişmesine katkısağlamışlardır. Bu ürünlerin yaygın şekilde kullanılmaya başlanılması, bunlardan eldeedilen gelirlerin nasıl vergilendirilmesi gerektiği problemini de beraberinde getirmiştir.Bu çalışmada, temel türev ürünler hakkında bunlara ilişkin hukukidüzenlemeler ile bunların ülkemiz mevzuatındaki yerine değinilerek bu ürünlerden eldeedilecek olan gelirlerin nasıl vergilendirilmesi gerektiğine dair soruların cevaplarıaçıklanmaya çalışılmıştır.

The rapid developments and changes in the financial system brought aboutfinancial risks such as exchange rate and interest rate. In order to avoid these risks,investors have turned to derivative products and contributed to their further development.The widespread use of these products has led to the problem of how to derive incomefrom these products. In this study, general information about basic derivative productsand their legal regulations and their place in the legislation of our country are tried to beexplained and the answers to the questions about how to tax the revenues to be obtainedfrom these products are tried to be explained.
Keywords: Finance; Forward; Futures; Futures Derivatives; Maliye; Taxation; Turkey; Türev Araçlar; Türkiye; Vergilendirme