Endüstride uzaktan izleme kontrol ve bakım yöntemlerine çözüm önerisi olacak bir cihaz tasarımı - Bezenk, Mehmet (My University, 2024)
Son yıllarda, Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojilerinin hızla gelişmesi ve endüstride evden çalışma modelinin benimsenmesi veya denizaşırı ülkelerden yapılan uzaktan işlerin artması nedeniyle, uzaktan cihaz erişimi ve yönetimi ile uzaktaki cihazlar ile veri alışverişine olan ihtiyaç önemli ölçüde artmıştır. Bu durum, endüstriyel ortamlarda cihazlara erişim ve kontrol yöntemlerini yeniden şekillendirmekte; güvenli ve verimli bir yönetim altyapısının gerekliliğini vurgulamaktadır. Bu tez çalışmasında, Ethernet portu üzerinden bağlanan IoT cihazlarına güvenli ve etkili uzaktan erişim sağlamayı amaçlayan yeni bir sistem geliştirmeye odaklanılmıştır. Önerilen sistemin temel işlevleri, PLC, HMI, DCS vb. cihazlara yazılım yükleme, mevcut yazılımları güncelleme ve veri toplama ve izleme kontrol paneli olarak hizmet verme olarak sayılabilir. Bu işlevler sayesinde, sistem yöneticileri, cihazların yazılım sürümlerini kolayca güncelleyebilir ve bakım yapmalarını sağlayarak, cihazların sürekli güncel ve güvenli kalmasını temin edebilirler. Sistemin merkezinde, yüksek güvenlik standartlarına sahip modern bir VPN çözümü olan WireGuard ve düşük maliyetli, yüksek performanslı Orange Pi Zero geliştirme kartı bulunmaktadır. WireGuard VPN sunucusunun Orange Pi Zero üzerinde kurulması, uzaktan erişim sırasında yüksek düzeyde veri güvenliği sağlar. Geliştirilen cihazın kablosuz ağının yapılandırılması ve yönetimi için Node-RED üzerinde geliştirilen bir kontrol paneli kullanılmaktadır. Bu web tabanlı kontrol paneli, kullanıcılara Orange Pi Zero'nun bulunduğu yerde gerçek zamanlı WiFi ağlarını tarama, seçilen ağa bağlanma ve gerekli ağ ayarlarını yapılandırma olanağı sunar. Mobil uygulama, Flutter ortamında geliştirilmiştir; ağ yapılandırması ise, mobil cihazda Node-RED Kullanıcı Arayüzü üzerinden gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, güvenlik ve yönetilebilirlik açısından IoT sistemlerine yenilikçi bir çözüm sunmayı, açık kaynak ve düşük maliyetli teknolojileri kullanarak IoT altyapılarını optimize etme konusunda değerli bilgiler sunmayı amaçlamaktadır. Elde edilen sonuçlar, benzer sistemlerin geliştirilmesi ve uygulanması için önemli bir referans oluşturmakta ve bu alandaki araştırmalara katkıda bulunmayı hedeflemektedir.

In recent years, the need for remote device access and management, as well as data exchange from remote devices has increased significantly due to the rapid development of Internet of Things (IoT) technologies and the adoption of home-office model in the industry or remote jobs from overseas. This situation is reshaping the methods of access and control of the devices in industrial environments and highlighting the necessitating a secure and efficient management infrastructure. This study is focused on developing an innovative system aiming to provide a secure and effective remote access to IoT devices connected via an Ethernet port. The primary functions of the proposed system are to offer a platform for uploading software to these devices (PLC, HMI, DCS, etc.), updating existing software, and serving as a data acquisition and monitoring dashboard. This functionality enables system administrators to easily update and maintain the software versions of devices, ensuring they remain continuously up-to-date and secure. At the core of the system is WireGuard, a modern VPN solution with high-security standards and a the low-cost, high-performance Orange Pi Zero development board. The installation of the WireGuard VPN server on the Orange Pi Zero ensures a high level of data security during remote access. For the configuration and management of the wireless network of the developed device, a dashboard developed on Node-RED is employed. This web-based dashboard provides users the ability to scan real-time WiFi networks at the location of the Orange Pi Zero, connect to the selected network, and configure the necessary network settings. The mobile application is developed using the Flutter development environment, and network configuration is performed via the Node-RED User Interface on the mobile device. This study aims to provide an innovative solution to IoT systems in terms of security and manageability, offering valuable insights into optimizing IoT infrastructures using open-source and low-cost technologies. The results serve as an important reference for the development and implementation of further similar systems and aim to contribute to research in this field.
A device design offering solutions for remote monitoring, control and maintenance methods in industry
Keywords: Edge Computing; Embedded internet devices; Endüstriyel IoT; Gömülü internet cihazları; Industrial IoT; Internet of objects; Nesnelerin interneti; Remote Device Access; Remote Monitoring and Control; Uç Bilişim Wireguard VPN; Uzak Cihazlara Erişim; Uzaktan İzleme ve Kontrol; VPN Applications; VPN Uygulamaları; Wireguard VPN