Litvanya Karaylarına ait dini metinler: (giriş, gramer, transkripsiyonlu metin, çeviri, dizin): cilt I - Kazan, Özlem (My University, 2002)
TEZ ÖZETİ Litvanya Karayları'na Ait Dinî Metinler (Giriş, Gramer, Transkripsiyonlu Metin, Çeviri, Dizin) başlıklı tvanya Karaylarına ait iki ciltlik ( Karay Dinlilärnin Yalbarmax Yergäläri 1. Bitik, Karay Dinlilärnin Yalbarmax Yergäläri 2. Bitik ) ve toplam 351 sayfalık metne dayalı Karay Türkçesi gramerini, metnin transkripsiyonunu, günümüz Türkiye Türkçesi'ne çevirisini ve dizinini içermektedir. Tez, beş ana bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümü olan Giriş'te; Karaylar, Yahudilik, Yahudiliğin bir mezhebi olarak Karaylık ve metinlerle ilgili bilgiler yer almaktadır. İkinci bölüm, metne dayalı Karay Türkçesi grameridir. Ses bilgisi (fonoloji), şekil bilgisi (morfoloji) ve cümle bilgisi (sentaks) olarak üç temel bölüme ayrılan gramer, kendi içinde de çeşitli alt bölümlere ayrılmaktadır. Tezin üçüncü bölümü Metin'dir. Burada önce transkripsiyon alfabesi, transkripsiyonda tutulan yol ile ilgili açıklamalar yer almakta, daha sonra da metnin birinci ve ikinci cildinin transkripsiyonlu şekli sunulmaktadır. Çeviri tezin dördüncü bölümünü oluşturmaktadır. Bu kısımda, çeviri ile ilgili açıklamalardan sonra metnin çevirisi yer almaktadır. Tezin beşinci bölümünü Dizin oluşturmaktadır. Bu bölüm, kendi içinde iki ana gruba ayrılmaktadır. Bunlardan birincisi, metnin alfabetik dizini, ikincisi ise metne dayalı olarak hazırlanan dinî konulara ait ansiklopedik dizindir. Tezde, Sonuç ve Kaynakça bölümlerinin ardından, Ek kısmında araştırmacılara karşılaştırma olanağı sağlayabilmek amacıyla iki ayrı kitaptan oluşan Karayca metnin orijinalinin fotokopisi sunulmuştur.

This PhD. thesis which is named Religious Texts of Lithuanian Karays (Introduction, Grammar, Transcribed Text, Translation, Index) mainly contains the text based grammar of Karay Turkish, the transcription of two volumes and 351 pages of religious texts that belong to Lithuanian Karays, translation of these into today's Turkish of Turkey, and a text based index. Thesis is made of five main parts. The first part is Introduction. This part contains general information about Judaism, Karays, Karaism as a sect of Judaism, Karays in the world and Turkey, and texts. The second part is a text based grammar analysis. It contains three main parts: 1. Phonology, 2. Morphology, and 3. Syntax. The third part is the text. The list of transcription system, explanations about transcription system, and transcribed text take place in this part. The fourth part of the thesis is translation. In this part, list of signs, explanations, and translated text are given. The fifth and the last part of thesis is index. This part has two sub-groups. The first one is a text based general alfabetical index, and the second one is again a text based religious terminology encyclopedical index. After these, Conclusion, and Bibliography parts take place in thesis. The last part is Appendices. Here the photocopy of original text is given.
Keywords: Altay dilleri; Dil; Türk Dili