Din eğitimi açısından sihir ve büyü içerikli filmlerin etkilerine ilişkin çocukların algıları - Altıntaş, Muhammed Esat (My University, 2008)
DİN EĞİTİMİ AÇISINDAN SİHİR VE BÜYÜ İÇERİKLİ FİLMLERE İLİŞKİN ÇOCUKLARIN ALGILARI Bu araştırma, “ Din Eğitimi Açısından Sihir ve Büyü İçerikli Filmlere İlişkin Çocukların Algılarını” incelemek adına hazırlanan bir çalışmadır. Araştırmanın temel amacı; ilköğretim okulu dördüncü, beşinci ve altıncı sınıf öğrencilerine uygulanan anketlerle, sihir ve büyü içerikli filmlere ilişkin çocukların algılarının belirlenmesi ve değerlendirilmesidir. Bu tez çalışması bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş’te, araştırma konusuna ayrıntılı olarak değinilmiştir. Araştırmamızın birinci bölümü teorik çalışmayı kapsamıştır. medya ve popüler kültürün kimlik kazandırmada rolü, medyanın çocuklara etkisi, karakter eğitiminin önemi, çocuklarda somutlaştırarak kavrama, rol modellemesi, sahiplenme duygusu, çocukluk dönemi gelişim basamakları, çocukluk döneminde dini duygu ve düşünce gelişimi ve sihir-büyü gibi konulara teorik düzeyde değinilmiştir. İkinci Bölüm’de ise Kayseri ilinde öğrenim gören dördüncü, beşinci ve altıncı sınıfta okuyan 162 öğrenci ile yapılan anket sonucu elde edilen bulgular tablolar hâlinde gösterilmiş ve yorumlanmıştır. Son olarak; araştırmadan çıkan sonuç ve araştırmaya bağlı öneriler sunulmuştur.

CHILDREN’S PERCEPTION ABOUT MAGICAL AND WITCHCRAFT THEMATIC MOVIES ACCORDING TO RELIGIOUS EDUCATION This thesis which is entitled “Children’s Perception about Magical and Witchcraft Thematic Movies According to Religious Education” is prepared to this aim. Primary goal of this thesis is to understand Children’s perception about magical and witchcraft thematic movies via survey which is done on the 4, 5, and 6’th classes in the elementary schools. This examination consists of an introduction and two chapters. In the introduction, details of research subject have been dealt. First chapter comprises theoretical side of the subject. In this chapter, some kind of theoretical themes such as role of media and popular culture in the identity, impacts of media on children, importance of education of personality, perception through concretize in children, taking a model for their behaviors, sense of ownership, steps of evolution in children, development of religious sense and thought have been dealt. In the second chapter results of the survey that has been done on the 4, 5, and 6’th classes in the elementary schools in Kayseri was demonstrated in charts and explained. In the conclusion, results of the research and suggestions have been presented.
Keywords: Din Eğitimi; İlköğretim_Din Eğitimi; Öğrenim ve Öğretim_Din