Kur’ân’ın materyalist insan tipine bakışı - Bilgiç, Hamza (My University, 2010)
Materyalizm, Kur3 ân, İnsan ÖZET KUR'AN'IN MATERYALİST İNSAN TİPİNE BAKIŞI Materyalizm, varlığı açıklamada hey şeyi maddeye ve maddi sebeplere dayandırır. Madde-ruh ayrımı yapmaz. Birbirinden bağımsız varlık-düşünce düali'zmine karşı çıkar. Her şeyi maddi olana indirgemesinin sonucu olarak metafiziği reddeder. Bu düşünce akımı tarihi geçmişi itibariyle her ne kadar eski Yunan felsefesindeki atomcularla başladığı söylenirse de, onun geçmişinin felsefe kadar eski olduğunu söyleyenler de vardır. Menşei itibariyle daha çok Batı Medeniyetinin ürünü olan materyalizm; batının fende ve teknolojide ilerlemesi neticesinde bütün dünyaya tesir etmiştir. Bu çalışmada materyalizmin oluşturmayı amaçladığı insan tipine. Kur5 ân5m bakışı anlatılmaya çalışılmıştır. Ayrıca teoride olan düşünceler genelde sosyal hayatta da bir anlam ifade ettiği için, materyalizmin oluşturmak istediği toplum yapısı da yine Kur5 ân kriterlerine göre ortaya konulmaya çalışılmıştır. Materyalizmin ne âlem tasavvuru, ne bilgi anlayışı ne de insan anlayışı Kur5 ân'dan referans bulamazlar. Key Words: Materialism, The Qur'an, Human Being

THE QUR5 ANIC PERSPECTIVE ON MATERIALISTIC HUMAN TYPE Materialism, explains the presence of all substances based on worldy reasons and it does not distinguish the matter from the spirit. Also, it opposes the dualism of the existance and belief. As a result of understanding everything materially, it rejects the metaphysics. Although some of the scholars specifies it's beginning from ancient Greek philosophy, there are those who considers it's origin as old as the history of philosophy. As a product of Western civilization, materailasm, has been affected the whole world thaks to the progress in science and technology, in the west. In this study, we aimed to examine the Qur'anic approach towards the materialistic human type. Also, the structure of materialistic society is tried to be introduced according to the criteria of the Qur'an, due to the fact that the ideas in theory has a meaning in real life. Neither the idea of materialism itself nor the knowledge and humanity imagination of materialism can not find any reference from the Qur'an.
Keywords: İslam Dini; Tefsir