Mustafa Kutlu’nun hikâyelerinde değişen değer yargıları - Narlı, salman (My University, 2014)
Bu inceleme, son kırk yılın önemli hikâye yazarlarından Mustafa Kutlu’nun eserlerini değişen değer yargıları bağlamında ele almaktadır. Yazarın kaleme aldığı hikâye kitaplarında, toplumsal ve bireysel düzlemlerde değişen değerler tespit edilmiştir. Ortaya çıkan sonuçlar on bir başlık altında toplanmış ve metinlerden alıntılarla somutlaştırılmıştır. Çalışmanın temeli iki bölüm hâlinde hazırlanmıştır. İlk bölümde Kutlu hakkında biyografi, yazarın eserlerinin listesi ve sanatına ilişkin bilgiler sunulmuştur. İkinci bölümde ise asıl konuya geçilmiştir. Burada hikâyelerde değişen değer yargıları en fazla işlenenden aza doğru aktarılmıştır. Sonuç kısmında ise yazar ve değişen değer yargılarını işleyiş şekli ile ilgili genel kanaatlere ulaşılmıştır. Yazar, değişen değerleri anlatırken birçok farklı kahramanı şahıs kadrosunda kullanmıştır. Ayrıca taşra ve şehrin kültürel özelliklerini metinlere yansıtır. Toplumsal değişmeyi yoğun şekilde işleyerek değişen değer yargılarının da eserlerde fark edilmesini sağlamıştır.

This study deals with the works of Mustafa Kutlu, one of the important story-writers for last forty years, in the context of changing standard of judgment. In the story books that the writer penned, The changing standard of judgments are detected within social and individual planes . The emergent results are gathered under eleven chapter and incarnated with the excerpts from the relevant texts. The fundamentals of the study are prepared as two parts. In first part The biography of Kutlu, the list of his works and the information about his art are represented. In second part, one comes to the point. Here, The changing standards of judgment is narrated from more treated to less. In conclusion part, It reaches conclusions relevant to the method of treating changing standard of judgments. The writer uses many protagonists in framework when he narrates the changing standard of judgments. Moreover, he reflects the cultural features of country and city to the text. He succeeded in the changing standard of judgments being discerned by intensively treating the social change.
Keywords: Biyografi; Hikaye; Mustafa Kutlu; Türk Dili; Türk Edebiyatı; Yeni Türk Edebiyatı