Yürütmenin durdurulması kurumunda uygulanmakla etkisi tükenecek idari işlemler - Evsen, Fuat (My University, 2019)
2012 yılında 6352 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle yürütmenin durdurulması kararı verilebilmesi için idarenin savunmasının alınması veya savunma süresinin beklenilmesi genel bir koşul olarak getirilmiştir. Bu koşulun istisna alanı, uygulanmakla etkisi tükenecek idari işlemler adıyla kavramsallaştırılmıştır. Ancak kanun koyucu tarafından kavramın tanımı yapılmamıştır. Sadece kanun gerekçesinde yıkım ve sınır dışı etme kararları örnek olarak gösterilmiştir. Daha sonraki yapılan değişiklikle kamu görevlisi hakkındaki bazı işlemler, kavram dışında bırakılmıştır. Bu çalışmada kavramın kuramsal çerçevesi çizilmeye ve mahkeme kararlarına yansıyan örnekler üzerinden kapsamı belirtilmeye çalışılmıştır. Kuramsal çerçeve, Hukuk devleti, idarenin yargısal denetimi ve yürütmenin durdurulması kavramları ışığında ele alınmıştır. Kuramsal çerçeve kapsamında kavramın tanımı, amacı ve koşulları incelenmiştir. Ayrıca kavram, idari işlem teorisi bakımından değerlendirilmiştir. İkinci bölümde kavramın mahkeme kararlarında nasıl ele alındığı ve hangi işlemler için kullanıldığı gösterilmiştir. Bu bölümde, ayrıca, mahkeme kararlarında uygulanmakla etkisi tükenecek idari işlem olarak değerlendirilmeyen ama o nitelikte olduğu düşünülen işlemler alanı oluşturulmuştur.

In 2012, with the amendment made to the Law No. 6352, With the amendment made by the Law No. 6352, to take the defense of the administration or to wait the time of defense of the administration was set as a general conditions to give decisions of stay of execution. The exception area of this condition is conceptualized under the name of administrative actions that end of effect by implementing. However, the concept has not been defined by the legislator. In the justification of the law, Decisions of demolition and deportation are only shown as examples. With the subsequent amendment, some procedures on the public official were excluded from the concept. In this study, the theoretical framework of the concept is tried to be drawn and the scope is tried to be expressed through the examples reflected in the court decisions.The theoretical framework is discussed in the light of the concepts of the rule of law, judicial review of the administration and the stay of execution. Within the theoretical framework, the definition, purpose and conditions of the concept are examined. Also, the concept has been evaluated in terms of 'administrative action theory'. In the second chapter, it has been shown how the concept was handled in court decisions and used for which administrative actions. Also, In this section, in court decisions, a field of transactions which are not considered administrative actions that end of effect by implementing but they have these qualities , have been established.
Keywords: acceptance phenomenon until taking the defence of administration; Hukuk devleti; idarenin savunması alınıncaya kadar kabul olgusu; idarenin yargısal denetimi Administrative actions that end of effect by implementing; Kamu hukuku; Public law; the judicial review of the administration; the rule of law; the stay of execution; Uygulanmakla etkisi tükenecek idari işlemler; yürütmenin durdurulması