İpek Kumaşların Bitki Yaprakları ile Bölgesel Desenlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Tekstil endüstrisinde yaş terbiye işlemleri, çok fazla su tüketen, enerji girdilerininyüksek olduğu ve atık bırakma potansiyeli yüksek seviyelerde olan süreçlerdenoluşmaktadır. Terbiye işlemleri içinde yer alan baskı ile kumaş desenlendirme tekniklerive teknolojileri, yenilikçi bakış açıları ile her geçen gün daha doğa dostu uygulamalaryönünde gelişim göstermektedir. Çalışmamızda, yeni bir desenlendirme yaklaşımı iletamamen doğal malzemeler ve geleneksel metotlar kullanılarak ipek kumaşlardesenlendirilmiş ve kumaş performansları araştırılmıştır. Bunun için, ön işlem olarak 3farklı yıkama reçetesi oluşturulmuştur. Sonrasında, kumaşlar şap taşı ve krem tartarkullanılarak mordanlanmış ve yaş bitki yaprakları ile direkt olarak temas edecek şekildekaynatma işlemi gerçekleştirilmiştir. Desenlendirmesi tamamlanan kumaşlar yıkamahaslığı, sürtme haslığı, mukavemet ve uzama testlerine tabi tutularak pişirme,mordanlama ve bölgesel desenlendirme işlemlerinin kumaş özellikleri üzerine etkileribelirlenmiştir.

Textile finishing processes use tremendous amount of water, consume much_x000D_ energy and create dramatic level of effluents. Printing is one of the finishing techniques,_x000D_ which is developing day by day with getting benefit from the innovative approaches to be_x000D_ more environment friendly application. In this study, silk fabrics have been patterned_x000D_ with plant leafs, and in the end, the performances of the fabrics have been investigated._x000D_ First of all, three different scouring recipes have been prepared for the pretreatment of_x000D_ fabrics. Then, alum and cream of tartar have been used for mordanting. Next, fabrics,_x000D_ directly in contact with wet plant leafs, have been kept inside the boiling water for final_x000D_ patterning. At last, treated fabrics have been tested in terms of washing fastness, rubbing_x000D_ fastness, tenacity and elasticity in order to analyze the impact of scouring, mordanting_x000D_ and patterning processes on the fabric properties.
Local Patterning of Silk Fabric by using Plant Leafs