Yalın üretim tarzı otomotiv yan sanayii uygulaması - Çağlar, Öznur (My University, 2006)
Son yıllarda sermayenin küreselleşmesi ve teknolojideki gelişmeler ile firmalar arasındaki rekabet artmıştır. Bu rekabet koşullarında var olabilmenin en önemli koşulu çağın dinamik yapısına ayak uydurmak, değişiklik ve yeniklere açık olmaktır. Bu amaçla firmalar, mevcut sistemlerinde aksayan yönleri giderebilmek için yeni sistemleri, teknikleri ve teknolojileri bünyelerine adapte etmek zorundadırlar. Bu gerçeklerden yola çıkarak ilk önce Japonya’daki Toyota otomobil fabrikasında uygulanan ve sonraları dünyadaki pek çok firmada uygulamaya alınan “Yalın Üretim Sistemi” geliştirilmiştir. Klasik üretimdeki kavramlara alternatif olarak geliştirilen bu sistemde sürekli gelişme ve iyileştirme esas alınarak, müşterilerin belirlediği değere yoğunlaşıp üretimdeki israfların tespiti ve ortadan kaldırılması amaçlanır. Bu çalışma ile, yalın üretim sisteminin ana hatlarıyla anlatılması, sistemin tekniklerinin bir otomotiv yan sanayi firmasına uygulanması ve sonuçların değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

At last years, the competition between the companies has been raised because of the globalization of the capital and the development of the technology. To most important thing to exist within this competition circumstances to suit to nowadays dynamic structure, is to be open for changes and developments. For this, the companies have to adopt new systems, techniques, and technologies into their organization to remove the bad working sided of their current system. Regarding to this, “Lean Production System” which at first has been carried out at Japan at the Toyota automobile company and after that at lot of companies worldwide, has been developed. This system which has been developed alternatively to the usual production aspects is based on continuously development and improvement, the aim is to concentrate to the costumer defined value and to determine and to remove the wastes of the production. With this study, to explain base line of lean production system, to apply the system’s techniques to an automotive supplier and to evaluate the results have been purposed.
Keywords: Yalın Üretim Sistemi_Otomotiv Sanayi