Dental folikül mezenkimal kök hücrelerin pemphigus vulgarisli hastaların dendritik hücre ve lenfositleri üzerindeki immünregülatör etkilerinin araştırılması - Duran, Yazgül (My University, 2019)
Amaç: Antikor aracılı otoimmün ve kronik bir hastalık olan Pemfigus Vulgaris (PV) hastalarında, Dental Folikül-Mezenkimal Kök Hücrelerin (DF-MKH) immünregülatör etkilerinden yola çıkarak bu hastalardaki lenfosit ve dendritik hücreler üzerindeki immünregülatör etkilerini araştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Diş çekimi endikasyonu bulunan sağlıklı bireylerden tam gömük yirmi yaş dişleri alındı. Mezenkimal Kök Hücrelerin izolasyonu, karakterizasyonu ve farklılaşma çalışmaları yapıldı. PV tanısı almış hastalar (n=9) ve sağlıklı bireylerden alınan 10 ml venöz kan örneklerinden PKMH izolasyonu yapıldı. Kültürler CDmix ile 72 saat uyarıldı. Kültür süresinin ardından DF-MKH’ ların CD4+ T lenfositler üzerindeki proliferasyon ve canlılık oranına, T regülatör hücre, antijen sunucu hücredeki ko-stimülasyon, bellek ve naif CD4+ T lenfosit düzeyine ve hücre kültür süpernatantındaki sitokin miktarına etkisi araştırıldı.Bulgular ve Sonuçlar: PV ve sağlıklı bireylerde DF-MKH varlığında CD4+ T lenfositlerin canlılık düzeyini anlamlı olarak arttırdı, proliferasyon oranını anlamlı olarak düşürdü. T regülatör hücre düzeyi ve naif CD4+ T lenfosit miktarı DF-MKH varlığında anlamlı olarak artarken dendritik hücrelerdeki ko-stimülasyon ve bellek CD4+ T lenfosit miktarları azaldı. DF-MKH varlığında IL-4 ve TNFα düzeyi istatistiksel olarak anlamlı azalırken IL-10 ve IFNγ düzeyi anlamlı olarak arttı. Sonuç olarak DF-MKH PV’ de düzenleyici etkilerinin olduğu ve hücresel tedavide veya kür olarak kullanıma uygun olabileceği düşünülmektedir.

Objective: We aimed to investigate the immunregulatory effects of Lymphocyte and Dentritic cells in patients with Pemphigus Vulgaris (PV), an antibody-mediated autoimmune and chronic disease, based on the immunregulatory effects of Dental Follicle-Mesenchymal Stem Cells (DF-MSC).Materials and Methods: Fully embedded wisdom teeth were extracted from healthy subjects with dental indications. Isolation, characterization and differentiation of mesenchymal stem cells were performed. PBMC isolation was performed from 10 ml venous blood samples taken from patients with PV (n = 9) and healthy individuals. Cultures were stimulated with CDmix for 72 hours. After culture time, the effect of DF-MSCs on proliferation and viability of CD4 + T lymphocytes, co-stimulation, T regulator cell, antigen presenting cell, memory and naïve CD4 + T lymphocyte level and cytokine amount in cell culture supernatant were investigated.Results and Conclusion: In the presence of DF-MSC in PV and healthy individuals, the level of viability of CD4 + T lymphocytes was significantly increased and proliferation rate was significantly decreased. T-regulator cell level and the amount of naïve CD4 + T lymphocytes increased significantly in the presence of DF-MSC, while co-stimulation and memory CD4 + T lymphocytes in the dendritic cells decreased. In the presence of DF-MSC, IL-4 and TNFα levels decreased significantly while IL-10 and IFNγ levels increased significantly. In conclusion, it is thought that DF-MSC PV has regulatory effects and may be suitable for use in cellular therapy or as a cure.
Keywords: Child welfare; Çocuk sağlığı; Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilimi; Health; Immunoregulation; İmmünregülasyon; Mesenchymal Stem Cell; Mezenkimal Kök Hücre; Pediatrics; Pemfigus Vulgaris; Pemphigus Vulgaris; Sağlık