Farklı kültürlerden yöneticilerin müzakere tarzlarının karşılaştırılması (Türk ve Amerikan yöneticilerinin karşılaştırılması) - Özel, Evrim (My University, 2008)
Küreselleşme ile dünya büyük bir köy haline gelirken kültürler arası etkilesim hızlı bir şekilde devam etmekte, bu süreçte kültürel farklılıklar her gecen gün daha büyük önem kazanmaktadır. Önümüzdeki yıllarda bir çok kar amaçlı organizasyonun müşteri ya da tedarikçi olarak dünyadaki diğer ülkelerle iş yapacağı kaçınılmazdır. Uluslararası rekabet, uluslarası işbirlikleri, farklı kültürleri kapsayan takım çalışmaları günümüz iş hayatında uluslararası müzakereleri kaçınılmaz hale getirmektedir. Müzakere süreci sonunda istediklerini elde edebilmeleri için yöneticilerin çesitli müzakere tarzları ile başa çıkabilmeleri, çeşitli durumlarda kullanılan müzakere stilleri ile bu stillerin avantaj ve dezavantajlarını, kültüre bağlı olarak tercih edilen müzakere tarzlarını bilmeleri gerekmektedir. Bu çalışma teorik ve ampirik olmak üzere iki bölümden olusmaktadır: Teorik bölümde, müzakere, müzakere tarzlarını, kültür kavramı ve kültürel farklılıklar ele alınmıstır. Uygulama bölümünde ise; Türk ve Amerikalı yöneticilerin müzakere tarzları karşılaştırılmıştır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket yöntemi seçilmistir. Elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmistir. netim, Müzakere Tarzları, Kültürler Arası Farklılık When the world is becoming a big village with the effect of globalization and continues the rapid interaction among cultures, in these process cultural differences become more important every other day. International competition and cooperation, team works which contain other cultures makes cross cultural negotiations unavoidable in today’s business life. To get what they want at the end of the negotiation managers should be able to cope with various negotiation styles, should know the negotiation styles which are used in different circumstances with the advantages and disadvantages of each style, also the preferred style according to the culture. The study consists two parts as empirical and theoretical. Theoretical part includes; negotiation, negotiation styles, consumption culture and cultural differences. In empirical part of study; the negotiation styles of Turkish and American managers’ have been compared. Questionnaire is selected as data collection method. Data analyzed in SPSS program.
Keywords: Yöneticiler