Gençlerin siyasal katılım boyutlarının kişilik özellikleri bağlamında incelenmesi - Erdinç, İbrahim Ethem (My University, 2017)
GENÇLERİN SİYASAL KATILIM BOYUTLARININ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ BAĞLAMINDA İNCELENMESİ Bu araştırma genç seçmenlerin siyasal katılımı ile kişilik özellikleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma, 1-30 Ocak 2016 tarihleri arasında, kolayda örneklemeye dayalı olarak ulaşılan ve İstanbul’daki devlet üniversitelerinde örgün öğrenim görmekte olan 20-29 yaş aralığındaki 602 katılımcı genç ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplamada anket yöntemi kullanılmıştır. Anket internet üzerinden bir veri toplama yazılımı aracılığıyla katılımcılara ulaştırılmıştır. Araştırma sonunda farklı siyasal partilere oy veren ve farklı ideolojileri benimseyen gençler arasında siyasal katılım ve kişilik özellikleri açısından anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür. Siyasal partilerin gençlik kollarında görev alan ve almayan gençler arasında da bu açılardan anlamlı farklılıklar bulgulanmıştır. Yapılan kanonik korelasyon analizi sonucu ise kişilik özellikleri ve siyasal katılım boyutlarının birbirlerini %5 düzeyinde açıkladığı görülmüştür. Buna göre bu iki değişken arasında iki yönlü ve orta dereceli bir ilişki olduğu saptanmıştır. yasal Katılım, Kişilik Özellikleri, Üniversite Gençliği

EXAMINATION OF POLITICAL PARTICIPATION DIMENSIONS OF YOUTH IN THE CONTEXT OF PERSONALITY TRAITS This research aims to reveal the relationship between political participation and personality traits of young voters. Data were collected by questionnaire method .The survey was conducted between 1-30 January 2016 with 602 participants in the age range of 20-29 years who are studying at the state universities in Istanbul. Convenience sampling method was used to reach participants. The questionnaire was distributed to participants through a data collection software over the internet. At the end of the study, it was seen that there were significant differences in terms of political participation and personality traits among young people who voted for different political parties and adopted different ideologies. Significant differences were also found among young people who took part or not in the youth branches of political parties. The result of canonical correlation analysis shows that personality traits and political participation dimensions explain each other at 5% level. Accordingly, it was determined that there is a two-way and moderate relationship between these two variables. Political Participation, Personality Traits, University Youth
Keywords: Gençlik; Psikolojik durum; Siyasal faaliyet; Siyasal katılım; Türkiye