Türk kültürü dergisinde eğitim tartışmaları (1962-1980) - Kaya, Ertan (My University, 2025)
Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü; 1961 yılında Türk dünyasını çeşitli yönleriyle tetkik edip gelişimi, Türk Kültürüne katkı sağlamayı ve tanıtımını gerçekleştirme gayesiyle bilimsel temeller üzerinde kurulmuştur. Enstitü, misyonunu sadece Türkiye’yle sınırlı tutmamış; Türk Dünyasının tümünü araştırma ve tanıtma çizgisini benimseyerek faaliyetlerinin Milliyetçilik, Türklük çizgisinde seyretmesine özen göstermiştir. Günümüzde de faaliyetlerine devam eden TKAE; konferans ve sempozyumlarla da yayın hayatını sürdürmektedir. Türk Kültürü Dergisi, 1962 yılından itibaren Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü (TKAE) tarafından yayınlanmaya başlanmıştır. Yayın hayatında kültür, sanat, tarih, felsefe, sosyoloji ve eğitim gibi birçok konuda bilimsel standartlara uygun makaleleri kamuoyunun huzuruna sunmuştur. Dönemin bilim insanları ve akademisyenleri dergide çalışmalarını yayınlayarak, katkılarını sunmuşlardır. Dergide Türkiye’yi esas alan eğitimle ilişkili konular: Eğitim Tarihi, Müfredat ve Öğretim, Üniversiteler ve Eğitim Politikaları üzerine olmuştur. Bu çalışmanın amacı, Türk Kültürü Dergisindeki Eğitim Tartışmalarını ortaya koyup değerlendirmektir. Çalışma, Türk Kültürü Dergisinin 1962-1980 yılları arasında yayınlanan sayılarıyla sınırlandırılmıştır. Bu bağlamda, ilgili sayılardaki eğitimle ilişkili çalışmalar ayrılarak, kapsamlı incelemeye tabi tutulmuştur. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden tarihsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Türk Kültürü Dergisindeki Eğitim Tartışmalarının müstakilen incelenmemiş bir konu olması sebebiyle; literatüre katkı sunacağını, dergide çalışma yapılmamış olan konulara araştırmacıları teşvik edebileceği ve milliyetçi süreli yayınlara ilgiyi artırabileceği düşünülmektedir.

The Institute for Research on Turkish Culture was established in 1961 on scientific foundations with the aim of analyzing and developing the Turkish world in various aspects, contributing to Turkish Culture and promoting it. The Institute has not limited its mission only to Turkey; it has adopted the line of researching and promoting the entire Turkic World and has taken care to ensure that its activities follow the line of Nationalism and Turkishness. Continuing its activities today, TKAE also continues its publishing life with conferences and symposiums. The Journal of Turkish Culture has been published by the Turkish Culture Research Institute (TKAE) since 1962. In its publication life, it has presented articles in accordance with scientific standards on many subjects such as culture, art, history, philosophy, sociology and education to the public. Scientists and academics of the period made their contributions by publishing their works in the journal. The topics related to education based on Turkey in the journal are: History of Education, Curriculum and Instruction, Universities and Education Policies. The aim of this study is to reveal and evaluate the discussions on education in Türk Kültürü Magazine. The study is limited to the issues of Türk Kültürü Magazine published between 1962-1980. In this context, the studies related to education in the relevant issues were separated and subjected to a comprehensive analysis. Historical research method, one of the qualitative research methods, was used in the study. Since Education Debates in the Journal of Turkish Culture is a subject that has not been examined independently, it is thought that it will contribute to the literature, encourage researchers to study subjects that have not been studied in the journal and increase interest in nationalist periodicals.
Keywords: Education; Eğitim; History; Periodicals; Süreli yayınlar; Tarih; Turkey; Turkish Culture Journal; Turkish Culture Research Institute; Türk Kültürü Dergisi; Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü; Türkiye; University; Üniversite