Effects of direct banking on asset and liability management and accounting procedures regarding transactions - Oğuz, K. Burak (My University, 2003)
DIREKT BANKACILIGIN AKTIF PASIF YÖNETIMI ÜZERINE ETKISI VE MUHASEBE PROSEDÜRLERI Bankalar temelde ekonomideki atil fonlarin degerlendirilmesi yönelik aracilik hizmetleriyle ekonomik sistemin önemli yapilarindan biri olmuslardir. Artan maliyetler, yeni pazarlara duyulan ihiyaç ve riski tabana yayma faaliyetleri neticesinde müsteri odakli direkt bankacilik araçlari son yillarda büyük önem kazanmistir. Bankalar, teknolojinin de hizla gelismesiyle, subelerden sunulan hizmetleri direkt bankacilik araçlarina dogru kaydirmaya baslamislardir. Faaliyetlerin alternatif kanallardan sunulmasiyla birlikte, yeni kanallarin performanslarinin ölçülmesi ve bütün banka faaliyetleri içinde yarattigi etkinin belirlenmesi gündeme gelmistir. Hazirlanan çalismada direkt bankacilik tarafinda sunulan ürünler, ürünlerle yapilabilecek islemler ve bu islemlerin muhasabe kayitlari incelenmistir. Muhasebe kayitlari belirli bir dönemde yapilan tüm aktivitelerin etkisinin belirlenmesinde en önemli kaynaktir. Özellikle kanal yönetiminin aktif, pasif yönetimi üzerindeki etkisi sunulan hizmetlerin banka için gelecegi açisindan önemlidir. Sektördeki bankalardan toplanan veriler ve diger yazili kaynaklarin sundugu bilgiler isiginda direkt bankacilik kanallarinin bütün bankacilik faaliyetleri üzerindeki etkisi olumludur. Kanallarin, yeni müsteri yaratma potansiyelleriyle, çapraz satis olanaklariyla, etkili risk ve müsteri iliskileri yönetimiyle ve veri ambari uygulamalariyla kaynak maliyetini düsürdügü, aktifleri kalite açisindan yükselttigi belirlenmistir. Çalismada direkt bankaciligin maruz kaldigi riskler detayli olarak incelenmis ve kanal performansini etkileyen faktörler üzerinde de durulmustur.Sonuç olarak çalisma, kanal yönetimini etkileyen faktörlerin belirlenmesi, etkili kanal yönetimi için alinmasi gereken aksiyonlari iletmektedir.

EFFECTS OF DIRECT BANKING ON ASSET AND LIABILITY MANAGEMENT AND ACCOUNTING PROCEDURES REGARDING TRANSACTIONS Basically, banks have been very important intermediaries since they can gather excess funds of the economy. Rising costs, need for new markets and risk diversification make customer oriented direct banking more important. Moreover, rising technological improvements help banks in submitting traditional products via alternative channels. So, banks shift most of their operations towards alternative channels. Due to the fact that new channels are quite a few costly, consequences of operations and their effect on overall asset and liability structure need to be evaluated. So, all types of products, transactions and accounting procedures are examined in the study. Accounting procedures are very important since accounting system comprises whole activities for the period. Most of the information can be gathered via accounting system. Especially, effects of channel management on both assets and liabilities can draw a conclusion regarding future of direct banking products. Study is based on data collected via interviews, articles and working papers. Consequences of study indicate that direct banking has positive affect on both assets and liabilities. Direct banking can make consumers to bank’s customers, provide appropriate mean for cross selling, decrease cost of funding and make the bank more customer oriented via data warehouse applications. All risk factors and their effects on direct banking business are examined in the study. Precisely, risk control mechanism in direct banking comprises facts that can directly affect profitability of channels. So, the study draws a conclusion concerning how the bank can establish control mechanism on direct banking.
Keywords: Aktif Pasif Yönetimi; Direkt Bankacılık; Muhasebe; Yönetim ve yardımcı hizmetler