Kuadratik programlama ile portföy seçimi - Demirel, Kemal (My University, 2009)
TEZ ÖZET İstanbul Menkul Kıymetler Borsasının 1986 yılında açılması, Türkiye`de büyük bir kesimin borsaya ve hisse senetlerine ilgi duymasına sebep olmustur. Yatırım ortamı belirsiz bir ortamdır ve yatırımcı için risk unsurları içerir. Hisse senedine yatırım yapmak isteyen bir yatırımcının, çok sayıda hisse senedinden hangisine yâda hangilerine yatırım yapacagına karar vermesi gerekir. Yatırımcının pek çok hisse senedinden olusan bir portföye yatırım yapması riski büyük ölçüde azaltacaktır. Geleneksel portföy teorisinde risk önemsenmez sadece kazançlara göre portföyler olusturulurdu. Geleneksel portföy teorisi portföye daha çok hisse senedi eklenerek çesitlendirmenin saglanabilecegini savunmaktadır. Portföy analizini ilk defa H. Markowitz 1952 yayınladıgı’’Portfolio Selection’’ makalesi ile sistemlestirmistir. Markowitz, belirsizligin yatırım konusu içerisindeki en önemli özellik oldugunu ifade etmektedir.Geleneksel portföy teorisi basit bir çesitlendirme yoluyla belirsizligin yani riskin azaltılabilecegini savunmaktadır.H.Markowitz ‘in tanımladıgı modern portföy teorisi ise sadece çesitlendirme yoluyla riskin azaltılamayacagını,portföyü olusturan hisse senetlerin aralarındaki iliskilerinde risk üzerinde etkili oldugunu belirtmistir. Kısacası yatırımcının Markowitz(Ortalama-Varyans) modeline göre karar verebilmesi ve etkin portföylerin olusturulması için hisse senetlerinin beklenen getirilerinin, risklerinin ve hisse senetleri aralarındaki kovaryansların bilinmesi gerekir. Bunun için tezin birinci bölümünde Modern portföy teorisi ayrıntılı olarak incelenmis ve daha sonra ikinci bölümde dogrusal olmayan programlama problemi üçüncü bölümde portföy seçim modelinin temel çözüm yöntemlerinden Kuadratik programlama konusuna genis yer verilmistir. Çalısmamızın son bölümünde ise MKB-30 Ocak 2008- Eylül 2009 döneminde islem gören ilk otuz hisse senedinin kapanıs verileri kullanılarak FİNNET PORTFOLIO ADVISOR paket kullanılarak etkin portföyler olusturulmus ve risk tercihine göre yatırımcıya alternatif yatırımlar sunulmustur. THESIS ABSCTRACT The opening of Istanbul Stock Exchange Market in 1986, reasoned many people to be interested in stock markets and stock certificates. Investment enviroment is indistinct and involves risky factors for investors. An investor who intends to make an investment on stock certificates, should make a decision among many different stock certificates. However, to invest to on a portfolio of stocks will decrease the investors risk. In traditional portfolio theory, risk is ingored and portfolios are made up according to ther income. Traditional portfolio theory also suggests that adding more stocks to portfolio will provide diversification. Portfolio analysis is systematized by H. Markowitz; with his “Portfolio Selection” article issued in 1952. Markowitz, declares that ambiguity is the most important feature of the topic of investment . Traditional portfolio theory argues that, ambiguity ; in other words “risk” may be decreased with a simple diversification. H. Markowitz’s modern portfolio theory claims that risk won’t be decreased only by divesification, but also insists that relations between the stocks will have an important effect on the risk. Shortly, for decisions of investors to make their decision according to Markowitz (Average-Varience) Model and to make up effective portfolios, prospective revenues of stocks, risks and co-variance between stocks should be taken into consideration. Therefore, in the first section of the thesis, modern portfolio theory is exhaustively studied and lately, in the second section non-linear programming problem, in the third section the main solution method of portfolio selection model; Quadratic Programme topic is extensively analysed. In the last section of our dissertation, using the closure data of fist 30 stocks of IMKB, 30 January 2008-Septemer 2009 period, and using FİNNET PORTFOLIO ADVISOR software, we proposed effective portfolios and suggested alternative investments to investors according to their choices of risk.
Keywords: Kuadratik Programlama; Yöneylem Araştırması