Uluslararası vergi hukukunda “gerçek lehdar” kavramı - Akbel, Aynur (My University, 2017)
Ülkeler gerek yerel mevzuatlarında gerekse taraf oldukları çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarında vergi düzenlemelerinin suistimalini önleyici hükümlere yer vermektedir. Bu kapsamda çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarında yer verilen uygulamalardan biri de anlaşma hükümlerinden yararlanmak isteyen kişininöncelikle gerçek lehdar sıfatını haiz olup olmadığının test edilmesidir. Pasif nitelikteki (temettü, royalti ve faiz) gelirler yönünden aranan gerçek lehdar olma şartıvergi anlaşmalarında yaygın olarak kullanılmakla birlikte, gerçek lehdar teriminin ne anlama geldiği konusunda ne yazık ki ortak bir görüş bulunmamaktadır.

Countries includeanti-abuse provisions both in domesticlaw and in double tax treties they are party to.Within this framework one of the measurescontained in double tax treaties is the examination ofwhether or notthe person demanding to benefit from tax treaty’s provisions is beneficial owner primarily. Although the condition of being beneficial owner in terms of passive income (dividend, royalties and interest) is widely used in tax treaties, unfortunately there is no common understanding on what the beneficial owner term means.
Keywords: Gerçek lehdar; gerçek lehdar beneficial owner; Uluslararası; Uluslararası hukuk; Vergi hukuku