(M/ M/ 1).(GD/ ...) kuyruk modelinin uygulanması - Ataç, Hilda (My University, 2001)
Araştırmanın ilk amacı bir hizmet sisteminin ortalama kuyrukta bekleme süresi, ve kuyruk uzunluğu gibi performans ölçütlerini değerlendirmektir. İkinci olarak; bulunan sonuçları seçilen hizmet istasyonuna uygulayarak, istenilen hizmet seviyesine uygun en iyi hizmet çözümlerine ulaşmak amacı güdülmüştür. İncelenen hizmet istasyonu tek kanallı kuyruk modeline uygundur, başka bir değişle, istasyonda tek hizmet veren mevcuttur. Müşteriler birim zamanda sabit ? müşteri hızıyla gelmiştir. Hizmet hızı da sabit ve birim zamanda µ müşteriye eşittir. Çalışmada (M/ M/ 1) : (GD/ ?/ ?) kuyruk modeli, müşteri geliş hızı ile hizmet hızının Poisson dağılımı özelliğini gösterdiği, tek hizmet kanallı bir ayakkabı imalat atölyesine uygulanmıştır. Hizmet yerinde her istasyon için birikme (yığılma) olasılıkları (Pn: n adet ayakkabının sistemde olma olasılığı) hesaplanmıştır. Sonuçlar, atölye sahibinin maliyet fonksiyonunun minimizasyonunu sağlamada daha fazla işçi çalıştırma yerine derileri fason olarak makinede diktirme yolunu seçmesinin gerektiğini göstermiştir. Ayrıca, Lq indikatörleri birikimin siparişleri aksatmadığını göstermiştir. The first goal of this study is to assess the following performance criteria of a service system: average waiting time on the queue and the length of waiting line. The second goal is to apply the results to the chosen service station in order to decide on the best service solutions given a desired service level. The chosen service station showed a pattern of single channel queuing model. That is, there is a single server in the service system. The customers arrive with a mean arrival rate of ? per unit of time. And the mean service rate Per channel is fixed and is equal to µ customers per unit of time. (M/ M/ 1) : (GD/ ?/ ?) model of queuing theories is applied to a shoe-producing atelier with poisson arrival distribution and service time distribution, infinite number of customers (in this case materials) allowed in the system and infinite size of population, in a single service channel. For each station, the probability of n units being in the system is calculated. The results showed that it is much more profitable to produce the shoes in another atelier with machine-based production rather than handcraft-based one. Moreover, Lq indicators defined as the expected number of units in the queue demonstrate that the system is well able to produce for orders.
Keywords: İşletme; Matematik; Olasılıklar