Tarihsel gelişim süreci içinde Dünya Gazetesi’nin incelenmesi - Gürkan, Mete (My University, 2004)
Tüm dünyada ekonomi gazetelerinin esas olarak gelişmeye başladığı dönem 1980'li yıllardır. 1980'lerde dünyada küreselleşme rüzgarları esmeye başlamış ve neo-liberal politikalar ekonomi hayatına damgasını vurmuştur. Ekonominin gündelik hayattaki yeri ve önemi günden güne artarken, ekonomi gazetelerine olan ihtiyaç da artmıştır. Dünyadaki bu gelişmeler Türkiye'de de yansımasını bulmuş ve çeşitli ekonomi yayınlarının doğmasına ve güçlenmesine sebep olan ortama zemin hazırlanmıştır. İşte bu dönemde 1950-1980 yılları arasında bir siyasal gazete olan Dünya Gazetesi bir ekonomi gazetesine dönüşmüş ve geçen sürede Türkiye'nin en önemli ekonomi yayınlarından biri olmuştur. Türkiye'de ekonomi gazetelerinin ulaştığı kitle sınırlıdır. Bayi satışları düşük olan ekonomi gazeteleri okuruna genellikle abonelik ve dağıtım yoluyla ulaşmaktadırlar. Böyle bir ortamda; geçen yaklaşık 25 yıllık sürede Türk ekonomi basınında saygın bir yer kazanan Dünya Gazetesi'nin gelişmesinde ve Türkiye'de yaşanan ekonomi krizlere rağmen yayın hayatını sürdürmesinde en önemli iki etken Dünya Gazetesi'nin güçlü bir dağıtım ve abonelik sistemi kurması ve bölge büroları Anadolu'da örgütlenmesidir. The period that economy newspapers really began to improve all around the world, is years of 1980. At 1980's years, globalism winds began to blow and neo-liberal politics determined the economy life. While the importance and place of the economy in daily life was increasing, the necessity to economy newspapers had increased too. All this developments found its reflections at Turkey and preapered the ground for the birth and development of economic publications. At this period, Dünya newspaper, which was a political newspaper between the years 1950-1980, turned into an economy newspaper and after that, became one of the important economic publications of Turkey. The mass that economy newspapers reach at Turkey is limited. Economy newspapers which its vendor sales is low, reach their readers by distribution and subscribtion systems. İn an environment like this, in nearly past 25 years, the most important two factors of development and going on its publication life in spite of ecomony crisis that happened in Turkey, are its strong distribution and subscription system and its organization in Anatolia by regional offices.
Keywords: Gazetecilik; Gazetecilik ve gazeteleri tarihi ve kişilere göre ele alış; Gazetecilik ve yayıncılık; Genel Konular