Profitability and productivity analysis of fishery enterprises in lake Durusu (Terkos) - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Bu araştırma, Durusu Gölü balıkçı işletmelerinde kullanılan üretim faktörlerinin dağılımlarını ve kaynak kullanım etkinliğini tespit etmek, optimum kaynak kullanımını sağlayarak karlılık ve verimliliği yükseltmek için alınabilecek önlemleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın materyalini gölde tüm balıkçı işletmelerinden (23 adet) 2006-2007 yılları arasında anket yoluyla elde edilen veriler oluşturmaktadır. Balıkçı işletmelerinin değerlendirilmesinde Cobb-Douglas üretim fonksiyonu kullanılmıştır. Yapılan çoklu regresyon analizi sonucuna gore balıkçı işletmelerinde ölçeğe göre artan verim tespit edilmiştir. Girdilerin marjinal verimliliği işçilikte 2.15 TL, kumanya -1.62 TL, yakıt 1.81 TL, bakım – onarım 1.16 TL, sermaye amortismanı 2.73 TL ve diğer masraflar 2.88 TL olarak belirlenmiştir. İşletmelerin verimlilik değerleri gerçek ve tahmini üretim değerleri kullanılarak hesaplanmış ve ortalama verimlilik 102.48 olarak belirlenmiştir. İşletmelerin karlılık oranları hesaplanmış ve ortalama karlılık 1.50 olarak belirlenmiştir.

Present investigation was performed with the aim of determine the distribution of production factors and to determine the efficiency of resource utilization and determine to take measures for raising of productivity by providing optimum resource utilization which were used in the fishery enterprises in Lake Durusu. Materials of the investigation was constituted on data provide from all fishery enterprises (23 piece) in the lake by questionnaire between 2006 and 2007. In the evaluation of the fishery enterprises Cobb-Douglas Production Function were used. According to the results of the multi regression analysis, increasing returns to scale in the fishery enterprises were determined. Marginal productivity of inputs were determined as 2.15 TL for labor, -1.62 TL in food, 1.81 TL in fuel, 1.16 TL in maintenance –repair, 2.73 TL in capital depreciation and 2.88 TL in other expense. Productivity values of enterprises was calculated by using real and estimated production values and average productivity were determined as 102.48. Profitability rate of the enterprises was calculated and average profitability determined as 1.50.
Durusu (Terkos) Gölü balıkçı işletmelerinin karlılık ve verimlilik analizi.
Keywords: Balıkçılık; Zooloji