Antidepresan ilaç kesimi ile tetiklenen hipomanik/manik kayma - (:unkn) unknown (My University, 2008)
Kullanılan antidepresif ilacın ani ya da yavaş kesimi ile tetiklenen hipomanik/manik dönemler klinikte gözlenen buna karşın hakkında az sayıda bildirimin olduğu bir konu olarak durmaktadır. Bu yazıda daha önce başlanmış antidepresif ilacın yavaş kesimi sırasında manik dönemin ortaya çıktığı iki olgu sunulmaktadır. Olguların ikisinin de kadın olması, sağaltıma başlama nedeninin major depresif dönem olması, aile öykülerinde tek uçlu depresif bozukluk lehine yüklülük bulunması, her iki olguda da venlafaksin kullanılıyor olması, ilacın dozunun yavaş azaltılması sırasında yükselme belirtilerinin başlamış olması, kesilmeye ait fiziksel belirtilerin gözlenmemiş olması, ortaya çıkan tabloların sağaltımında antipsikotik ve duygudurum dengeleyici ilaçlara gereksinim duyulmuş olması bu olgularda saptanmış olan ortak özelliklerdir. Bu olgularda, antidepresif ilaç kullanımı ile tetiklenen hipomanik/manik kayma, ajite depresyon, fiziksel yoksunluk sendromu ve iki uçlu bozukluğun doğal gidişi içinde gelişen hipomanik/manik dönem olmak üzere dört tablo ayırıcı tanı açısından düşünülmektedir. İki uçlu bozukluğun etiyolojisine ışık tutabileceği düşünülen, antidepresif ilaç kesimi ile tetiklenen hipomanik/manik tablolar bu olgu bildirimleri eşliğinde tartışılmaktadır.

Although rarely reported, the induction of hypomanic/manic episodes due to sudden or gradual cessation of antidepressant drugs is a phenomenon observed in clinical settings. Herein we present 2 patients that had manic episodes induced by gradual cessation of antidepressant drugs. Common features of both cases were as follows: patients were female; a major depressive episode was the reason for starting treatment; familial loading for unipolar depressive disorder; venlafaxine was administered for treatment of the episode; mood elevation symptoms while gradually decreasing the medication dose; absence of physical symptoms related to withdrawal; antipsychotic and mood stabilizing drugs were required for the treatment of the episode. In both cases 1) a hypomanic/manic episode induced by the use of antidepressants, 2) agitated depression, 3) physical withdrawal syndrome, and 4) spontaneous episodes in the natural course of the illness were the 4 different states that were taken into consideration for differential diagnosis. Hypomanic/manic episodes induced by cessation of antidepressant drugs are thought to shed light on the etiology of bipolar disorder, which this report discusses with reference to the case reports.
Hypomania/mania induced by cessation of antidepressant drugs
Keywords: Psikiyatri