Endemik iki centaurea türü üzerinde taksonomik ekolojik ve palinolojik araştırmalar - Kaya, Zafer (My University, 1985)
﻿ ﻿ Özet - 69 - ÖZET 1- Çalışma Türkiye'de endemik olan Centaurea derderii folia ile Centaurea saligna türlerinin dış ve iç morfolojik, ekoloj ik ve palinoloj ik özelliklerini saptama ve bitkileri tanıtma amacıyla yapılmıştır. Literatürlerde, C. derderiifolia Sivas, Tunceli, Elazığ ve Maraş bölgelerinde, C. saligna ise Maraş, Elazığ, Erzurum, Muş, Van ve Hakkari bölgelerinde ya yıldığı gösterilmiştir. Bu yayınla her iki türün yayılma ala nına birer ilave kayıt yapmış bulunuyoruz. 2- Çalışmanın dış morfolojik bölümünde, 1981-18 5 yıl ları arasında toplanan türlerin özelliklerini ( deskripsiyon ları) taze ve kuru materyal üzerinde yapılan ölçmeler ve flo rist ik-sistematik yayınlara dayanarak verilmiştir. 3- İç morfolojik araştırmalarda, topladığımız iki Cen taurea türünün gövde, yaprak ve tür karakterinde büyük rolü olan involukrum yaprak (fillari) 'larından enine ve yüzeysel kesit alınmıştır. Gövde enine kesitlerinde trakelerin mm 'de ki sayımları, enine ve boyuna çapları, liflerin uzunluk ve genişlikleri, çeper kalınlıkları, lümen açıklıkları ölçülmüş tür. Gövde iç indeki dokuların gövdeye katılma oranları hesap lanmıştır. Yaprakta ise; yaprak kalınlığı, kutiküla kalınlığı, üst ve alt epiderma kalınlıkları ölçülmüştür. Ayrıca venasyon (1 mm 'deki sayıları), stomaların uzunlukları, genişliği ve 1 mm 'deki sayıları ölçülmüştür. - 70 - 4- Ekoloj ik bir değerlendirme için her iki türün ye tiştiği yerlerden 5,10,15 cm derinliklerden toprak numuneleri alınmış olup alman toprak örneklerinde tekstür tayini ve ba zı kimyasal analizler yapılmıştır. 5- Palinoloj ik araştırmalarda incelenen Centaurea türlerinin polenleri tricolpatae tipinde olduğu saptanmıştır. Her iki türün polen tipi, polen şekli, ekvatoryal, polar uzun lukları, colpus ve por'larının enine ve boyuna ölçümleri ya pılmıştır. Buna ilaveten ekzin ve intihin genişlikleride öl çülmüştür.
Keywords: Genetik; Tıbbi Biyoloji