Buz hokeyi milli takım oyuncularında ACE I/ D (rs1799752), ACTN33 (rs1815739), PPARA (rs4253778) ve HIF1A(rs11549465) polimorfizmleri ile fiziksel testlerin değerlendirilmesi - Doğan, Canan Sercan (My University, 2022)
Çalışmamızda Buz Hokeyi Milli Takım oyucularında ACE rs1799752, ACTN3 rs1815739, PPARA rs4253778 ve HIF1A rs11549465 polimorfizmleri ile fiziksel testlerin değerlendirilmesi amaçladık. Araştırmamıza 21 buz hokeyi milli takım oyuncusu katılmıştır. Etik kurul ve gönüllü onam formları alındıktan sonra ağız içi epitel dokularından DNA izolasyonu gerçekleştirilmiştir. ACE rs1799752 polimorfizmi için konvansiyonel polimeraz zincir reaksiyon yöntemi, ACTN3 rs1815739, PPARA rs4253778 ve HIF1A rs11549465 polimorfizmleri için gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu yöntemi kullanılmıştır. Atletik performans analizi, maksimal oksijen kullanım kapasitesi, anaerobik performans, esneklik ve kuvvet testleriyle değerlendirilmiştir. Kohortumuzuda ACE rs1799752 polimorfizmi bakımından 5(%24) sporcu II genotipinde, 7(%33) sporcu ID ve 9(%43) sporcu ise DD genotipinde belirlenmiştir. ACTN3 rs1815739 için CC, CT ve TT genotipleri sırasıyla 5(%24), 9(%43) ve 7(%33) olarak saptanmıştır. PPARA rs4253778 polimorfizmi bakımından 15(%71) sporcu GG genotipi, 3(%14,5) sporcu GC ve 3(%14,5) sporcu ise CC genotipinde gözlemlenmiştir. HIF1A rs11549465 CC genotipi 14(%67) sporcu ve CT genotipi 7(%33) sporcu olarak bulunmuştur. Fiziksel testlerde esneklik testi (p=0,365), bacak kuvveti testi (p=0,691), el sıkma kuvveti testi (p=0,679), VO2max testi (p=0,686) sonuçları genotiplerle değerlendirildiğinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sürat testi ile HIF1A rs11549465 polimorfizm değerlendirmesinde anlamlı düzeyde ilişki bulunmuştur (p=0,008). Diğer polimorfizmlerle sürat testi karşılaştırılmasında anlamlı sonuç tespit edilmemiştir (p=0,65). Çalışmamızın sonuçları ilgili gen polimorfizmleri ile buz hokeyi oyuncularının atletik performansı arasındaki potansiyel ilişkiyi vurgulayan önceki çalışmalarla uyumludur. Fakat ilgili polimorfizmlerle buz hokeyi oyuncularının atletik performans ilişkisi arasında ilişkiyi anlamak için büyük kohortlarla çalışmalar tavsiye edilmektedir.

We aimed to compare ACE rs1799752, ACTN3 rs1815739, PPARA rs4253778 and HIF1A rs11549465 polymorphisms and physical tests in Ice Hockey National Team players. While ACE rs1799752 was performed by conventional polymerase chain reaction method, real-time polymerase chain reaction method was used for other polymorphisms. Athletic performance analysis were evaluated maximal oxygen utilization capacity, anaerobic performance, flexibility and strength tests. In our cohort, the ACE rs1799752, the II genotype was determined as 5(24%), ID genotype as 7(33%), and DD genotype 25(43%). The ACTN3 rs1815739 was found as 5(24%) in RR genotype, as 9(43%) in RX genotype, and 7(33%) in XX genotype. The PPARA rs4253778 was observed as GG genotype 15(71%), as GC genotype 3(14.5%) and as CC genotype 3(14.5%). The HIF1A rs11549465 was determined as 14(67%) CC genotype and as 7(33%) for CT genotype. In physical tests, when the flexibility test (p=0.365), leg strength test ( p=0.691), the grip strength test (p=0.679) and VO2max test (p=0.686) results were evaluated between the genotype groups, no significant difference was found. Evaluation of HF1A rs11549465 polymorphism with sprint test was evaluated as significant (p=0.008), no significant results were found in comparison of sprint test with other polymorphisms (p=0.65).The results of our study are in line with previous studies. In order to confirm our study, it is recommended that larger prospective studies depending on the effect of the relevant polymorphisms need to be carried out.
Evaluation of ACE I/ D (rs1799752), ACTN3 (rs1815739), PPARA (rs4253778) AND HIF1A (rs11549465) polymorphisms and physical tests in Ice hockey national team players
Keywords: ACE rs1799752; ACTN3 rs1815739; buz hokeyi; fiziksel test ACE rs1799752; Fizyolojik yönler; HIF1A; HIF1A rs11549465; Hockey; Hokey; ice hockey; physical testing; Physiological aspect; PPARA rs4253778; Spor; Sports