Isıl püskürtme yöntemiyle oluşturulan paslanmaz çelik kaplamada alev parametrelerinin kaplama özelliklerine etkisi - Sungur, Mevlüt (My University, 2004)
ISIL PÜSKÜRTME YÖNTEMİYLE OLUŞTURULAN PASLANMAZ ÇELİK KAPLAMADA ALEV PARAMETRELERİNİN KAPLAMA ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Aşınmaya dayanıklı malzemeler genellikle pahalı oldukları için parçanın yüzeyini kaplamak daha ekonomiktir. Bu çalışmada, alevle püskürtme yöntemiyle paslanmaz çelik kompozit toz malzeme alüminyum altlıklar üzerine kaplanmıştır. Paslanmaz çelik kaplamalar farklı makine parçalarının kaplanmasında, özellikle metal ve petro-kimya endüstrisinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Isıl püskürtme yöntemiyle oluşturulan kaplamalarda, kaplama ve altlık ara yüzeyindeki bağ mukavemeti değeri kaplamanın servis koşullarında daha uzun süre çalışabilme açısından önemli bir parametredir. Bu çalışmada, alev parametrelerinin bağ mukavemetine etkisi incelenmiş ve hangi koşullarda kaplamanın özelliklerinin artacağı saptanmıştır. Aralık 2004 Mevlüt SUNGUR

EFFECT OF FLAME PARAMETERS ON THE PROPERTIES OF STAINLESS STEEL COATINGS FORMED BY THERMAL SPRAY METHOD Since the wear resistant materials are generally expensive, surface coating of parts is more economical. In this study, stainless steel composite powder is coated on aluminium substrates by thermal spray method. Stainless steel coatings are widely used in the coating of different machine parts especially in the metal and petro-chemical industries. Bond strenght at the interface between coating and substrate is an important parameter since this effects the service life of coatings. In this study, the effect of flame parameters on the bond strength was investigated and conditions in wich the coating properties improved were determined. December 2004 Mevlüt SUNGUR
Keywords: Metal Kaplama